spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-1.8 ° C
-1.8 °
-1.8 °
91 %
1.2kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

Zakon o sukobu interesa stupio na snagu/ Nema sjedenja na više stolica: Sebija Izetbegović mora napustiti KCUS!

- Oglasi -

Novi Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Sarajevskoj županiji, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2023. godine, zabranjuje obavljanje više dužnosti istovremeno! Prema ovom zakonu, jedna osoba neće moći biti i zastupnik u županijskoj skupštini i direktor neke ustanove, kao što je to ranije bio slučaj. Radi se o dvojnim funkcijama, što je sada zabranjeno.

Zakon jasan

To znači da Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je preuzela mandat zastupnice u Skupštini KS, mora podnijeti ostavku na čelu KCUS-a. Za nju je, kako je rečeno, Ured za borbu protiv korupcije utvrdio da je u očitom sukobu interesa. Ali ne samo Sebija Izetbegović. Ured ima podatke za više od 20 dužnosnika. Neki su, kako je potvrđeno, već podnijeli ostavke, dok drugi to, očito, ne žele. Doznaje se da će Ured za borbu protiv korupcije već danas pristupiti detaljnoj analizi primjene Zakona i početi slati institucijama odluke o izjašnjenju. ”Od osoba za koje se utvrdilo da su u sukobu interesa prvo ćemo tražiti očitovanje, a zatim razrješenje s dužnosti u zakonskom roku”, rečeno je za „Avaz“ iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Novčana kazna

A sankcije, ako se neka osoba ogluši na ovaj zakon, više su nego jasne. Kazne se kreću od 2.000 do 10.000 KM. Ovakva sankcija prijeti i direktorici KCUS-a. ”U slučaju da nositelj javne dužnosti ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s nespojive funkcije, Ured će ga kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 KM, što je propisano u članu 65. Zakona”, zaključili su iz Ureda.

Rok za odstupanje

Ukoliko nositelj javne dužnosti ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s jedne ili više nespojivih funkcija u roku od 30 dana, Ured dostavlja odluku kojom se odlučuje o postojanju sukoba interesa instituciji, gospodarskom društvu, fondaciji ili udruženju u kojem nositelj vrši nespojivu funkciju.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.