spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zakon pred parlamentarcima: Minimalna plaća u FBiH 1.000 KM?

- Oglasi -

Pošle godine, usvojen u formi nacrta, Zakon o minimalnoj plaći u FBiH konačno bi mogao biti usvojen u rujnu, a u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH očekuju da njegova primjena počne od 1. siječnja 2024. godine.

- Oglasi -

Ovim aktom najniža plaća trebala bi biti povećana na 1.000 KM, što iz SSSBiH već duže vrijeme zagovaraju.

– Iako je taj iznos danas nominalno niži u odnosu na studeni 2019., kada smo pokrenuli kampanju “10 za 1.000”, to bi predstavljalo značajno poboljšanje ekonomskog položaja radnika i radnica koji sada primaju minimalnu plaću od 596 KM – kaže predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović, piše Dnevni avaz.

- Oglasi -

Za razliku od prijedloga Udruženja poslodavaca FBiH, koji podrazumijeva rast plaća do 400 KM, ali uz uvjet da se država odrekne poreza i doprinosa za uvećani dio, ovaj zakon i prijedlog Sindikata poslodavce bi obvezao da povećaju plaće ne čekajući na državu.

Upozorava da su tisuće radnika i članova njihovih obitelji danas gladne i da im je 1.000 KM ogroman iznos, ali i signal da ih se ipak cijeni i da nisu na margini društva.

Uostalom, podsjeća Šatorović, to je prepoznato od nove Vlade FBiH, jer je premijer Nermin Nikšić u svom ekspozeu donošenje Zakona o minimalnoj plaći najavio kao jedan od prioriteta.

– Sigurni smo da će parlamentarci pokazati spremnost da im pruže tu vrstu podrške i da već od narednog mjeseca imamo usvojen Zakon o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 KM. Sindikat podržava i smanjenje opterećenja na rad i očekuje da će se taj paket zajedno usvojiti na zasjedanju Parlamenta u rujnu. Cijenimo svakog poslodavca koji svog radnika posmatra kao ljudsko biće, a ne kao sredstvo za stvaranje dodatnog profita. Takvi poslodavci su nam sve vrijeme i davali podršku – dodaje Šatorović.

Mislim da ćemo imati neko novo, bolje poglavlje u odnosu prema radnicima i njihovim pravima, koje je potpuno devastirao nakaradni Zakon o radu iz 2016. godine. Rezultat tog zakona je 500.000 ljudi koji su trajno napustili ovu zemlju, navodi Šatorović.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.