spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Zatražen novac iz rezerve: Parlament BiH u opasnosti da opet ostane bez grijanja, ali i struje

- Oglasi -
- Oglasi -

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine po treći put ove godine traži novac iz tekuće rezerve proračuna institucija BiH kako bi mogli platiti struju i nabaviti lož ulje za grijanje objekata u kojim su institucije smještene.

U najnovijem prijedlogu koji je dostavljen početkom rujna traže 750.000 KM.

- Oglasi -

Upozorili su da će, ako im ovo ne bude odobreno, doći u situaciju da neće moći platiti račune, što za posljedicu može imati isključenje električne energije i zagrijavanja u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH, u kojoj su također smještena neka državna ministarstva.

- Oglasi -

Ovakav zahtjev obrazložili su činjenicom da je došlo do enormnog rasta cijena energenata zbog čega iznos koji je odobren proračunom BiH za ovu godinu neće biti dovoljan.

,,Napominjemo da je u 2022. godini već došlo do poskupljenja svih energenata (električna energija, lož ulje, usluga grijanja preko Javnog poduzeća Toplane, plina), a moguće je i poskupljenje vode i komunalnih usluga”, naveli su u prijedlogu za izdvajanje 750.000 KM iz tekuće rezerve.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH je i u ožujku ove godine zatražila 1,5 milijuna KM iz tekuće rezerve proračuna institucija BiH kako bi kupila lož ulje i ostale energente. Obrazloženje je također bio rast cijena energenata. Prethodno su dva dana bez grijanja bile zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH jer su dobavljači lož ulja odustali od ugovora zbog naglog skoka cijena goriva.

Mjesec kasnije, u travnju, Služba je zatražila 600.000 KM iz tekuće rezerve proračuna institucija Bosne i Hercegovine jer, između ostalog, nije u mogućnosti platiti račun za struju za ožujak. Osim za struju, bilo im je neophodno 400.000 KM kako bi platili dospjele, a neplaćene fakture za lož ulje, te 60.000 KM za druge komunalne usluge.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.