spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenom za planiranje napada na džamiju na području Zenice

- Oglasi -

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da za još dva mjeseca produži pritvor Mirzi Kapiću, osumnjičenom za planiranje terorističkog napada na džamiju na području Zenice zbog, kako je navedeno, bojazni da će utjecati na tok istrage ili pokušati dovršiti planirano djelo.

- Oglasi -

Kako je rekao tužitelj Dubravko Čampara, istraga traje od 7. kolovoza 2023., te je utvrđeno da je Kapić komunicirao sa nekim osobama.

„Pronašli smo mobitele. Mi smo pronašli te poruke i Tužiteljstvo misli da on nije radio sam i time istraga nije okončana. Ako se Kapić nađe na slobodi, on će ometati tijek istrage“, rekao je Čampara.

- Oglasi -

Prema ranijim navodima Tužiteljstva, Kapić je ostvario kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača ISIL-a, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH krajem srpnja ove godine.

On je, kako je navedeno, tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobitela, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta policijskim agencijama u BiH.

Tužitelj je podsjetio da je 2014. godine Kapić procesuiran jer se pridružio Islamskoj državi (ISIL) u Siriji te da je kod njega pronađeno oružje. Zbog toga je 2016. godine osuđen na jednu godinu i deset mjeseci zatvora.

Branitelj Izet Baždarevićs matra da razlozi za produženje pritvora ne postoje jer „nema dokaza da je Kapić nešto pokušao“ te dodao kako je nesporno da je osumnjičeni bio u Siriji, ali da „nije sudjelovao u akcijama ISIL-a“.

Baždarević je predložio mjere zabrane kretanja, odnosno kućni ili pritvor u kraćem vremenskom roku, čemu se Tužiteljstvo usprotivilo.

Sud će odluku o pritvoru donijeti naknadno.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE