spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zavod za javno zdravstvo ŽSB i Šume Središnje Bosne podijelili više od 600 sadnica školama i predškolskim ustanovama

- Oglasi -

„U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, kojem je ovogodišnji slogan „Naša planeta, naše zdravlje“ Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Šumskogospodarskimdruštvom ˝Šume Središnje Bosne˝ organizirao je Projekat “Pluća svijeta, tu pored djeteta”. Za početak, projektom smo obuhvatili školske i predškolske ustanove sa područja općina Travnik, Novi Travnik i Vitez koje su potvrdile svoje sudjelovanje u projektu, tj. one koje imaju mogućnosti sadnje na zemljištu koje pripada školi, od 39 ustanova, 21 je potvrdila. Ustanovama smo donirali sadnice jele, smrče, kao i sadnice voća (kruška, jabuka, šljiva, trešnja, višnja, dud), ukupno 600 sadnica. Svrha ovog projekta je obnavljanje i proširivanje prirodnog bogatstva oko škola i predškolskih ustanova koje posjeduju zelene površine, te podizanje svijesti kod djece od najranije dobi o značaju i očuvanju okoline. Pored toga, djeca će imati priliku uživo, u svom okruženju, naučiti razlikovati određene vrste drveća, kao i voća. Projekt će se u nastavku, tijekom jesenske sadnje, realizirati i u preostalim općinama na području ŽSB. Svake godine zemljišta školskih i predškolskih ustanova, u skladu sa prostorom kojim raspolažu, biti će dopunjena novim vrstama sadnica”.

“Sa ŠGD društvom “Šume Središnje Bosne ” je također dogovoren i projekt kontinuiranog pošumljavanja “Jedno dijete-jedno stablo” koji će se realizirati na određenim lokacijama koje su planski određene u tu svrhu, u svakoj općini na području ŽSB. U istom će sudjelovati djeca i roditelji i cilj je kod djece od najranije dobi razviti svijest prema prirodi, tome kako je očuvati i kako joj pomoći.  S obzirom da su današnji način i tempo života udaljili mnoge od prirode i jedne od drugih uopćeno, ova aktivnost će omogućiti kvalitetno provedeno vrijeme sa obitelji u prirodi.

Malim, a tako velikim dječijim koracima budimo pioniri u iniciranju značajnih promjena u našim životnim sredinama, a našim realiziranim aktivnostima budimo poticaj i drugima u lokalnim zajednicama da slijede naš primjer”. izjavila je Mateja Ibrišimbegović, voditelj projekta.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.