spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zbog enormnih povećanja cijena ugrožena egzistencija brojnih građana

- Oglasi -

Dok se troškovi života u BiH svakodnevno povećavaju, kupovna moć građana slabi, jer plaće radnika većinom ostaju iste.

- Oglasi -

Dok potrošačka košara u našoj zemlji i dalje raste, brojni građani jedva sastavljaju kraj s krajem.

Cijene se povećavaju na dnevnoj bazi, a država nije poduzela niti jedan konkretan korak da zaštiti građane od nekontroliranog i neopravdanog rasta cijena roba i usluga Zbog enormnih povećanja cijena roba i usluga građanima je ugrožena egzistencija, javlja BHRT.

- Oglasi -

Dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti iznos potrošačke košare koja sad već prelazi 3.000 KM. Federalno ministarstvo trgovine objavilo je krajem siječnja  podatke za povećanje cijena u studenome 2022. u odnosu na studeni 2021. i navodi kako je zabilježena godišnja inflacija od 17,6 posto. Troškovi života su porasli za oko 730 KM u odnosu samo na godinu dana ranije.

Dok se troškovi života u BiH svakodnevno povećavaju, kupovna moć građana slabi, jer plaće radnika većinom ostaju iste. Tko uopće štiti radnička prava u doba inflacije?

Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača „Futura“ Mostar rekao je kako je jasno da mjere moraju biti, da se cijene mogu regulirati.

– Ovo je divljanje cijena, bez ikakvih kontrola. Svako poskupljenje goriva poskupe cijene, gorivo se vrati, nitko ništa ne reagira, dakle oni razlozi zbog kojih su trgovci poskupili, i kad nestanu ništa se ne događa. Živimo jednu stihiju prepušteni smo sami sebi pored silnog novca kojim plaćamo institucije – poručuje Bago.

Novca u proračunu ima, potvrđuju to i u resornim institucijama.

– Porezni obveznici Federacije BiH su u razdoblju siječanj – veljača 2023. godine uplatili nešto više od milijardu i 99 milijuna maraka javnih prihoda, što je u odnosu na isto razdoblje 2022. godine više za 15,88 posto a u odnosu na 2019. više za 27,04 posto, priopćili su iz Porezne uprave FBiH.

U Udruzi za zaštitu potrošača, kažu, kako uz povećanje plaća, jedna od mjera zaštite građana je i veća kontrola i veće kazne zbog neopravdanog dizanja cijena.

Upozoravaju kako će još veći broj građana napustiti našu zemlju ako vlasti ne budu žurno djelovale da zaštite radnička prava u doba ove visoke inflacije.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.