spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slaba kiša
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
92 %
1.8kmh
50 %
Sub
15 °
Ned
21 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Zbog rasta cijena građani će racionalnije kupovati, poznat razlog

- Oglasi -
- Oglasi -

Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica te ostalih roba i usluga mijenja i potrošačke navike stanovnika Bosne i Hercegovine. Prioriteti su se promijenili, prvenstveno iz razloga što rast cijena ne prati rast primanja.

Admir Kapo, predsjednik Udruženja kupujmo i koristimo domaće, smatra da će upravo iz tih razloga doći do racionalnije kupovine i da će ljudi kupovati samo ono što im je neophodno, dok će se, kako kaže, mnogi morati odreći i nekih dosdašnjih „luksuza“.

- Oglasi -

,,U suštini, BiH spada u kategoriju društava gdje radnici imaju skromna primanja, uvijek se gledalo šta je to jeftinije, pa je u određenim kategorijama imala i ogromne deficite, jer ono što se uvozilo u BiH bilo je lošijeg kvaliteta i jeftinije, a mnogi nisu u situaciji da biraju kvalitet već ono što je jeftinije”, kazao je Kapo za Fenu.

- Oglasi -

Dodao je da BiH uvozi većinu sirovina za preradu i da zbog toga moramo često  plaćati cijenu koja nije prikladna za naš standard i da će većina bh. građana i dalje nastaviti da kupuje jeftinije proizvode.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini u lipnju 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 1,4 posto. Na godišnjem nivou,  lipanj 2021.  – lipanj 2022. rast  cijena iznosi 15,8 posto. 

Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu obitelj koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za srpanj 2022. godine iznosi 2.668,32 KM i prema pokazateljima Sindikata, pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 41,59 posto, a minimalnom plaćom 20,35 posto.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE