spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
8.6 ° C
8.6 °
8.4 °
97 %
1kmh
100 %
Sub
9 °
Ned
13 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Afera ,,Respiratori”: Ganibegović potvrdio da je „Seb“ u viber grupi Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a

spot_img

Najintresantniji dio današnjeg saslušanja su upravo razgovori i komunikacije Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegoviča u viber grupi „Gensek“.

Saslušanjem Hasana Ganibegovića, bivšeg šefa Ureda premijera Fadila Novalića, danas je nastavljeno suđenje Novaliću i ostalim optuženima za nabavku 100 respirtora iz Kine po cijeni od 10,5 milijuna maraka, piše Dnevni avaz.

Danas je Tužiteljstvo završilo sa saslušanjem ovog svjedoka, koji se prošlog tjedna u Sudu BiH na većinu pitanja tužitelja ničega nije sjećao.

Najzanimljiviji dio današnjeg saslušanja su upravo razgovori i komunikacije Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegovića u viber grupi „Gensek“. U medijima, kada je pokrenuta hajka u vezi respiratora, tada je Hasan Ganibegović dobio uputu da on, premijer i Edita Kalajdžić brišu sve poruke u ovoj viber grupi.

Ganibegović je danas rekao da je djelimično izbrisao dio poruka.

Na pitanje tužitelja Džermina Pašića, da se u „Gensek“ grupi spominje „Seb“, Ganibegović je pojasnio da je to Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a u Sarajevu.

Ona je u grupu spomenuta kao „Seb“.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. travnja 2020. kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa „Srebrenom malinom“ o kupovini respiratora. Taj ugovor je Kalajdžić proslijedio, naglasivši da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da treba ugovor raskinuti.

Zanimljiva je komunikacija od 28. ožujka 2020. u viber grupu „Gensek“ gdje se Edita Kalajdžić obratila Ganibegoviću:

Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to točno, a jeste garant.

Pripremljena zahvala

Ganibegović odgovara:

Je li ovo točno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi.

Radi se o komunikaciji koja je obavljena nakon dolaska respiratora. Ganibegović nastavlja:

Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Ćahta upetljao.

Kalajdžić odgovara:

Užas. I ono pismo otišlo. Nitko ništa ne pita. Treba poderati sve.

Ganibegović je kasnije objasnio, na insistiranje tužitelja Pašića, o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radi o pripremljenoj zahvali Fikretu Hodžiću i „Srebrenoj malini“ zbog kupovine tako velikog broja respiratora, koji su tada bili neophodni.

Odgovarajući na pitanje Vasvije Vidović, odvjetnice Novalića, Ganibegović je kazao da je u ožujku i tavnju prošle godine bio veliki pritisak na Vladu Federacije BiH za nabavku medicinske opreme i da nitko drugi to nije htio da uradi.

Na narednom pretresu, zakazanom u petak, obrana će nastaviti sa ispitivanjem ovog svjedoka.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.