spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
58 %
2.5kmh
100 %
Sri
19 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
21 °
Ned
14 °

Agencija za lijekove BiH o reakcijama na cjepivo protiv COVID-19 i jednom smrtnom slučaju

- Oglasi -
- Oglasi -

Od 1. siječnja do 16. ožujka Sektor za farmakovigilancu i materiovigilancu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine zaprimio je 15 prijava na reakcije nakon primljenog cjepiva protiv COVID-19, kazala je Azira Čajić, načelnica Sektora.

Prema njenim riječima, 13 prijava odnosi se na Pfizer te dvije prijave na AstraZeneca cjepivo, dok su za treću dozu zaprimljene još dvije prijave na Pfizer cjepivo, piše faktor.ba.

– Kao “serious” – ozbiljne, klasificirano je sedam prijava, tri sa simptomima pogoršanja osnovne bolesti i tri koje su se odnosile na hospitalizaciju pacijenata sa oporavkom koji je u tijeku. Od strane Pfizer BH d.o.o. dostavljena je jedna prijava koja se odnosila na smrt pacijenta. Radi se o državljaninu Bosne i Hercegovine, a proslijeđena je od izvjestitelja Pfizer Belgija – kaže Čajić.

Dodala je kako su najviše reakcija na cjepivo osjetili građani čija je starosna dob od 38 do 71 godine života. Kada je riječ o spolu, 10 prijava odnosilo se na muškarce, a pet na žene.

– Naglasila bih da je ukupno od 13 prijava na Pfizer cjepivo, 10 prijavio Pfizer BH d.o.o, dok je smanjen broj prijava koje dostavljaju zdravstveni radnici – objasnila je Čajić.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH naveli su kako i dalje ostaje pozitivan profil koristi i rizika cjepiva protiv COVID-19 koje su dostupne u našoj zemlji.

- Oglasi -

– Podaci iz BiH ne odstupaju od do sada globalno poznatih, prijavljenih i analiziranih reakcija na Covid- cjepiva– rekla je Čajić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE