spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
16 ° C
16 °
16 °
93 %
1.7kmh
100 %
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °
Čet
21 °
Pet
20 °

Britanska znanstvenica: Tijekom sljedeće pandemije cjepiva će se morati razviti za samo 100 dana

- Oglasi -
- Oglasi -

Profesorica Dame Sarah Gilbert smatra da će se cjepivo tijekom sljedeće pandemije morati razviti za samo 100 dana.

Gilbert je bila među Oxfordovim znanstvenicima koji su razvili cjepivo protiv koronavirusa, a koja se proizvodi u suradnji s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca. Podsjetila je da je prošlo 300 dana od identifikacije koronavirusa u Kini do prvog odobrenja za korištenje cjepiva protiv ovog virusa.

- Oglasi -

Međutim, smatra da će biti nužno znatno brže reagirati kako bi se spriječila katastrofa tijekom sljedeće pandemije.

- Oglasi -

“Ne govorimo o ponavljanju istih stvari i o tome koliko biti brz. Govorimo o tome da se mora biti mnogo bolje pripremljen, tako da ne bismo morali počinjati s istog mjesta”, ukazala je Gilbert.

Rok od 100 dana za razvoj cjepiva je u lipnju prošle godine prvobitno odredila Velika Britanija, tijekom svog predsjedavanja državama G7. To su podržale ostale zemlje G7 i G20. Pretpostavlja se da su se tako brzom reakcijom na koronavirus mogli spasiti životi milijuna ljudi i uštedjeti bilijuni dolara.

Profesorica Gilbert smatra kako znanstvenici moraju napraviti registar cjepiva protiv virusa koji su potencijalno najveće prijetnje. To bi za početak značilo registraciju najmanje deset cjepiva.

“Morali bismo imati uzorke virusa, a koji su potrebni za razvoj cjepiva. Onda bismo trebali početi klinička ispitivanja kako bismo vidjeli kakav je imunološki odgovor. Moramo ići što dalje, a kako bismo imali spremne zalihe cjepiva”, dodaje.

Napomenula je da bi postojali mnogi izazovi u nastojanju da se cjepivo razvije za 100 dana. No, smatra da je to izvedivo, a da je tome doprinijelo iskustvo pandemije koronavirusa. Kako je kazala, možemo biti mnogo brži, prenosi Sky News.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE