spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

- Oglasi -
- Oglasi -

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je izjavio da se kraj pandemije COVID-19 “nazire, ali da nije tako blizu”, ublaživši tako izjavu koju je dao prošlog tjedna.

,,Dvije i pol godine smo proveli u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela”, rekao je on na konferenciji za novinare u New Yorku, gdje sudjeluje na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi Hina.

- Oglasi -

,,No, još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su zapreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni”, dodao je.

- Oglasi -

Tedrosova izjava odudara od izjave američkog predsjednika Joea Bidena, koji je u razgovoru objavljenom u nedjelju rekao da je pandemija u Sjedinjenim Američkim Državama “gotova”.

No, i Tedros je prošlog tjedna bio optimističniji.

,,Na konferencijama za medije u zadnja dva rekao sam da pandemija nije gotova, ali da joj se nazire kraj i jedno i drugo je istina”, kazao je Tedros u New Yorku.

,,Moći vidjeti kraj ne znači da smo na kraju puta”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o izjavi američkog predsjednika, Maria Van Kerkhove, stručna voditeljica Odjela za upravljanje epidemijom COVID-19 u WHO-u, istaknula je da organizacija želi “svladati krizu posvuda”, priznajući da se epidemiološka situacija može razlikovati u pojedinim zemljama.

Tedros je podsjetio da tjedni broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada i sada je tek 10 posto od najvećeg broja umrlih u siječnju 2021. godine.

Uz to, u većini zemalja epidemiološke mjere su ukinute i dvije trećine svjetskog stanovništva je cijepljeno, među kojima tri četvrtine zdravstvenog osoblja i starijih.

,,No 10.000 umrlih na sedam dana je 10.000 previše”, kazao je.

,,Moramo se nadati da možemo – i hoćemo – stići do kraja tunela i ostaviti pandemiju iza sebe. No, još nismo u tome uspjeli”, rekao je Tedros.

Statistički podaci objavljeni na mrežnoj stranici WHO-a pokazuju da je pandemija COVID-19 usmrtila više od 6,5 milijuna ljudi u svijetu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.