spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
88 %
1.5kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Europski dan doniranja i presađivanja organa 2022.: U BiH ove godine samo 8 transplantacija

- Oglasi -
- Oglasi -

Posljednjih godina napravljeni su veliki pomaci u području transplantacije organa, tkiva i stanica te primjene na ljudima, što ga čini jednom od velikih medicinskih priča o uspjehu modernog doba.

Transplantacija je u mnogim slučajevima jedino održivo liječenje za vraćanje bitnih funkcija i poboljšanje kvalitete života, na primjer vraćanjem vida pacijentima ili pomaganjem da ponovno steknu mobilnost. To također može značiti razliku između života i smrti za pacijente s krajnjim stadijem otkazivanja organa, razornim opeklinama ili rakom krvi.

- Oglasi -

Europski dan darivanja i presađivanja organa (EODD) prilika je da se podsjetimo koliko je važno darivanje i presađivanje organa, tkiva i stanica. Ovo je također sjajno vrijeme za slavlje kako darivatelja i njihovih obitelji koji dijele ono što je najdragocjenije u životu, tako i zdravstvenih djelatnika koji omogućuju transplantaciju organa, tkiva i stanica. Međutim, s druge strane, također se moramo sjetiti da potreba za darivateljima ostaje neispunjena i da previše pacijenata na listama čekanja umire prije nego što mogu primiti transplantaciju organa.

- Oglasi -

Zbog toga još jednom, u povodu EODD-a, Europska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb (EDQM) poziva sve da razmotre darivanje organa, tkiva i stanica te da o tome razgovaraju sa svojom užom obitelji i prijateljima, čineći njihove želje poznate. Ovo može napraviti stvarnu razliku, na više načina nego što možete zamisliti. Doniranjem se ublažavaju patnje pacijenata na listama čekanja i spašavaju životi: jedan pojedinačni darivatelj može spasiti do osam života putem donacije organa i spasiti ili poboljšati više od 100 drugih kroz donaciju tkiva.

Oko 300 pacijenta u  Bosni i Hercegovini, broj pacijenta koji čekaju na transplantaciju bubrega, jetre i srca. Ove godine smo imali samo 8 transplantacija bubrega od živih srodnih donora. Zadnja kadaverična transplantacija (transplantacija od preminule osobe) bila je prije više od godine dana. Europski dan darivanja organa i zahvale donorima, prilika je da upozorimo na katastrofalno mali broj presađivanja organa u našoj zemlji, na veliki broj smrtnih slučajeva onih koji čekaju na transplantaciju i naravno, ovo je svakako prilika i da se zahvalimo našim donorima koji su se nesebično žrtvovali,  kako bi spasili živote svojih najdražih i najbližih članova obitelji. Posebna zahvala ide obiteljima preminulih donora koji su u najtežim trenucima rekli „DA“ i tako spasili veliki broj života teško bolesnih pacijenata. Jeste li znali? U Europi 5 novih pacijenta svaki 60 minuta dođe na listu čekanja! U Europi 20 pacijenta umre svaki dan ne dočekavši transplantaciju organa! U Europi u 2021.g urađeno je 36000 (tridesetšest tisuća ) transplantacija. Na temelju odluke Vijeća Europe. Europski dan donacije i transplantacije organa obilježava se svake druge subote u mjesecu Listopadu”, stoji u priopćenju Upravni odbor UDiTB F BiH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.