spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
98 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

FBiH u opasnosti od epidemije ospica: Primjenit će se mjere motivacije roditelja

- Oglasi -
- Oglasi -

Zbog niske stope procijepljenost djece, Federacija BiH uskoro bi se mogla suočiti s novim epidemijama, posebno ospica, zbog čega se razmišlja i o uvođenju drugih mjera koje bi roditelje trebale dodatno motivirati da cijepe svoju djecu. “Nažalost, pandemija covida-19 uticala je i na cijepni program, odnosno, stope obaveznog cijepljenja za redoviti dječiji program su pale, pogotovo u određenim dijelovima. To je nešto što stvara ugrozu od novih epidemija, posebno epidemija morbila u FBiH i zbog toga se mi toplo nadamo da ćemo uskoro morati primijeniti dodatne mjere motivacije roditelja, što pravno, što različitim drugim sredstvima kako bi djeca bila cijepljena i na taj način zaštićena”, kazao je za Fenu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić. Dodao je kako će sve to što je propušteno zbog COVID-19 i zbog cijelog niza drugih razloga morati biti nadoknađeno.

“Naravno da ćemo morati u budućnosti nastaviti nadoknađivati to i tek sada nam slijedi jedan veliki posao kada zdravstvene ustanove praktično normalno funkcioniraju, odnosno, otvorene su majkama, očevima, bakama, djedovima da dovedu svoju djecu i da na taj način nastavimo tamo baš gdje smo stali sa cijepljenjem”, naglasio je. Kod obaveznog kalendara cijepljenja, kaže Skočibušić, nastoje dosegnuti 95 posto procijepljenosti određene populacije kako bi ona bila zaštićena kolektivnim imunitetom. “Nažalost, nekada smo dosezali stope 93 i 94 posto, a danas su te stope značajno niže. Ukoliko se potrudimo mislim da ćemo ipak moći to sustići i u narednih nekoliko godina barem vratiti dio onoga što smo nekada ostvarivali”, istaknuo je. Po njegovom mišljenju, ako to uradimo stanje će biti puno bolje.

- Oglasi -

“Nažalost, mi danas imamo i odljev djece, smanjeni prirast i mnoge izazove koji su upravo vezani uz zdravstveni sustav”, kazao je. Dodao je kako stopa procijepljenosti nije ista za sva cjepiva te da smo najugroženiji od morbila. “Procijepljenost ovisi od cjepiva do cjepiva, a najlošija je kod cijepljenja protiv morbila, parotitisa i rubeole. To je tradicionalno najniža stopa procijepljenosti, ali na to se fokusiramo jer upravo smo od morbila najugroženiji”, utvrdio je ministar.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.