spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.7 ° C
-3.7 °
-3.7 °
95 %
0.7kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
2 °

Federacija uplaćuje sredstva Domu zdravlja Vitez, Hrvatskoj bolnici Dr. Fra Mato Nikolić i drugima

- Oglasi -

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, donijela Odluku o prijenosu nabavljenih stalnih sredstava u okviru ”Hitnog projekta za COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu”, krajnjim korisnicima u Federaciji BiH. Riječ je o stalnim sredstvima u ukupnom iznosu od 7.435.868,30 KM, a kojima se prenosi nabavljena i isporučena oprema za 33 zdravstvene ustanove u FBiH.

Naime, Federalno ministarstvo zdravstva provodi ”Hitni projekt za COVID-19 za BiH” u dijelu koji se odnosi na Federaciju, a koji se financira kreditnim sredstvima Svjetske banke. Projektnim sredstvima je financirana nabavka stalnih sredstava za potrebe krajnjih korisnika u cilju jačanja pripravnosti zdravstvenog sustava, poboljšanja kvaliteta medicinske njege koja se pruža pacijentima s COVID-19, te minimiziranja rizika za zdravstveno osoblje i pacijente. S obzirom na to da je Svjetska banka u projektnom dokumentu dala mogućnost ugovaranja s UN agencijama za obavljanje poslova nabavki, uz suglasnost Vlade FBiH i Svjetske banke, potpisan je ugovor s UNDP-om koji je provodio postupak nabavki.

Listom korisnika kojima se prenosi nabavljena i isporučena oprema obuhvaćeno je 10 domova zdravlja, i to Vareš, Bihać, Doboj Istok, Drvar, Ljubuški, Mostar, Orašje, Vitez, Zenica i Ljubuški. Na listi su i šest kantonalnih bolnica i to Goražde, Zenica, ”Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, ”Dr. Safet Mujić” Mostar, te ”Dr. fra Mihovil Sučić” Livno i Bolnica Orašje. Također, projektom je obuhvaćeno i 10 općih bolnica u FBiH, a to su Hrvatska bolnica ”Dr fra Mato Nikolić” Nova Bila, zatim „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, kao i bolnice Bugojno, Gračanica, Jajce, Konjic, Sanski Most, Tešanj, te JU Bolnica Travnik i JU Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik. Knjigovodstveno evidentirati novac Tri klinička centra na koja se također prenosi nabavljena i isporučena oprema su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Univerzitetski klinički centar Tuzla. Na listi su i tri zavoda za javno zdravstvo, i to Federacije BiH, Srednjobosanske i Posavske županije, te Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH. Na osnovu danas donesene odluke, Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da s ove 33 ustanove sačini ugovore o prijenosu stalnih sredstava, uz obavezu krajnjih korisnika da dodijeljena sredstva knjigovodstveno evidentiraju, suglasno računovodstvenim propisima iz ove oblasti u FBiH, kao i u skladu s ugovorima o prijenosu, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.