spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4 ° C
4 °
4 °
99 %
1.2kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
7 °

Fond solidarnosti godišnje raspolaže sa 12 milijuna KM: Tko može na liječenje izvan BiH i tko to odobrava?

- Oglasi -
- Oglasi -

Godišnji proračun Fonda solidarnosti, koji je namijenjen za liječenje zdravstvenih osiguranika sa područja Federacije Bosne i Hercegovine iznosi 12 milijuna KM.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZORFBiH) kažu kako se godišnje, putem Fonda solidarnosti, na liječenje u inozemstvo uputi od 300 do 500 građana, uglavnom u Tursku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Austriju, Njemačku.

- Oglasi -

Zahtjev može podnijeti i pacijent

- Oglasi -

Liječenje pacijenata izvan granica BiH odvija se sukladno Pravilniku o upućivanju na liječenje u inozemstvo, a Listu lijekova i usluga, koji se financiraju iz sredstava Fonda solidarnosti, kako ističu u Zavodu, donosi Vlada Federacije BiH te da Zavod ne može ostupati od nje.

Prijedlog za liječenje pacijenta u inozemstvu podnose kliničke zdravstvene ustanove, nakon što su se iscrpile sve mogućnosti liječenja pacijenta u njima ili nakon što je utvrđeno da se bolest ne može liječiti u kliničkim zdravstvenim centrima u BiH.

U Zavodu dodaju da zahtijev zdravstvenoj ustanovi može podnijeti i sam pacijent.

,,Pacijent koji se odluči liječiti u inozemstvu bez odobrenja, odnosno rješenja Zavoda, kojim se odobrava liječenje izvan granica BiH, odobno snosi troškove liječenja, navode u Službi za ino-osiguranje i liječenje u inozemstvu koji se nalazi pri ZZORFBiH.

Odluku o liječenju izvan granica BiH donosi Stručno povjerenstvo sastavljeno od eminentnih liječnika koji se bave liječenjem oboljenja, a koja je, kako dalje navode u Zavodu, formirana od strane federalnog ministra zdravstva.

,,Stručno povjerenstvo odlučuje po podnesenom prijedlogu od strane konzilija liječnika kliničke zdravstvene ustanove u Federaciji BiH. Na osnovu odluke Stručnog povjerenstva Zavod donosi rješenje kojim se odobrava ili odbija liječenje u inozemstvu. U slučaju odobravanja liječenja, Zavod u potpunosti snosi troškove”, pojašnjavaju u navedenoj Službi.

Koje su to bolesti

U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH naveli su koje su to bolesti koje se ne mogu liječiti u zdravstvenim centrima u Federaciji BiH, pa se pacijenti u moraju poslati na liječenje izvan granica BiH:

,,To su: urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem, oboljenja iz oblasti dječje onkologije – transplantacija koštane srži kod djece, neurokirurška oboljenja djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti neurokirurškom operacijom gama knife, true beam i cyber knife, embolizacija, stentiranje i koilovanje krvnih sudova. Potom tumori oka kod djece i odraslih, ekstenzivne opekotine koje su zahvatile više od 60 posto površine, oboljenje jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti transplantacijom, kao i oboljenja kod odraslih koja zahtijevaju transplantaciju koštane srži.

Tu su još i elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija sa eventualnom radiofrekventnom ablacijom te oboljenja kod djece izuzetno rijetkih patologija, odnosno oboljenja sa niskom incidencom (jedan na milijun stanovnika), ukoliko se radi o jedinom oboljenju, odnosno ukoliko bi liječenje u inozemstvu dovelo do potpunog izlječenja. Fond će snositi troškove liječenja izvan granica BiH i ako dijete ima ostesarcom, koji se može liječiti operativnim putem, ali i u slučajevima kada treba ugraditi uređaj za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu podršku”, naglašavaju u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.