spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
84 %
1.8kmh
83 %
Pet
16 °
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
18 °
Uto
20 °

Gdje je danas 100 respiratora koji su nas koštali 10,5 milijuna KM

- Oglasi -
- Oglasi -

Narednog mjeseca navršit će se pune dvije godine kako je za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH nabavljeno 100 respiratora ACM812 A, za koje je iz proračuna izdvojeno oko 10,5 milijuna KM, a oni se ne koriste za liječenje oboljelih od Covid-19, zbog čega su i nabavljeni, izuzev što su jedno vrijeme bili u upotrebi na Covid odjelu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

No, njihovo korištenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi ubrzo je postalo predmetom istrage Županijskog tužiteljstva u
Sarajevu.

- Oglasi -

Danas iz KCUS-a ne žele odgovoriti na upit Fokus kakva je sudbina 30 respiratora ACM812 A koje je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u ožujku prošle godine pred Sudom BiH “kovala u zvijezde” i tvrdila da ovi aparati “spašavaju živote”.

- Oglasi -

Podsjećamo, Izetbegović je bila jedna od svjedokinja u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se federalnom premijeru i ostalim akterima uključenim u nabavu respiratora sudi.

Za razliku od KCUS-a iz kojeg na upite Fokusa nikada ne odgovaraju, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla širom su otvorili vrata za ekipu Fokusa te spremno odgovarali na sva pitanja, kako o respiratorima ACM812 A tako i o drugim temama.

Doktor Alen Kamerić, generalni direktor UKC-a Tuzla, kazao je za Fokus kako je taj centar od Federalne uprave Civilne zaštite dobio 25 respiratora ACM812 A. Međutim, respiratori nisu nikada “prešli prag” ove zdravstvene ustanove.

Ekipa Fokusa snimila je ove “hitno nabavljene i prijeko potrebne” aparate u jednom od skladišta UKC-a. Svih 25 uredno su složeni i prekriveni zaštitnim najlonom. Sudeći prema izjavama doktora Alena Kamerića, generalnog direktora UKC-a Tuzla, respiratori ACM812 A neće ni biti korišteni za liječenje pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

,,Zato što to nisu respiratori koji se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, naročito za pacijente oboljele od Covid-19. To je služben stav našeg tima anesteziologa da ti respiratori nisu za jedinice intenzivne njega. Respiratore ACM812 A koje smo dobili od Federalnog kriznog stožera mi nikada nismo primili u vlasništvo UKC-a, oni se i dalje vode na nivou FSCZ jer je Federalna uprava Civilne zaštite to kupila i nama je proslijeđeno bez da nas je itko pitao da li nama to treba ili ne treba i koja vrsta respiratora. Samo su nam ih donijeli i oni su i dalje u skladištu. Šta će oni s njima raditi ja zaista ne znam, ali ti respiratori nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege i dok sam ja na čelu ove ustanove, oni neće biti instalirani”, kazao je doktor Kamerić za Fokus.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE