spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gripa u susjedstvu uzima sve više maha, čekaonice prepune

- Oglasi -

U jeku je sezona respiratornih bolesti i viroza, nakon što su u protekle dvije godine epidemiološke mjere protiv COVID-a gotovo potpuno potisnule ostale slične bolesti. Tijekom božićnih blagdana hitni odjeli u bolnicama, posebno pedijatrijski, bili su zagušeni pacijentima. Raste broj oboljelih od gripe, a da ni koronavirus nije nestao.- Činjenica je da nakon početka pandemije viđamo veći broj oboljelih u populaciji od brojnih virusnih uzročnika. Trenutno smo u zamahu gripe, a ima i veliki broj oboljelih od RSV-a osobito u dječjoj populaciji, rekao je za HRT Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Istaknuo je i kako će nam gripa ove godine teže pasti. – Krenula je ranije nego uobičajeno, brojke su velike i veliki je pritisak na hitne bolničke prijeme i ambulante obiteljskih liječnika. Bitne su kliničke slike i koliko će biti opterećen zdravstveni sustav, rekao je Barušić. Uz gripu dominantan je i RSV virus. – I dalje je kliničke slika najteža u najmlađih – novorođenčadi, dojenčadi i mlađe djece. Oboljeti mogu i stariji, ali njihova klinička slika je na razini prehlade, rekao je, te istaknuo da su simptomi – poremećeno opće stanje na bilo kojoj razini, teškoće disanja, visoka temperatura koja se ne može sniziti, poremećaj stanja svijesti, dehidracija. Osvrnuo se i na situaciju s COVID-om. Rekao je da je značajan broj bolesnika asimptomatski, te da je njihova važnost u širenju bolesti. – Veliki broj je onih s blažim kliničkim slikama i ne zahtijevaju hospitalizaciju, a oni koji su hospitalizirani su poglavito osobe starije životne dobi s kroničnim bolestima gdje se uz COVID aktualizira i pogoršanje neke od kroničnih bolesti, istaknuo je Barušić naglasivši da je vrijeme za oprez. Koronavirus, gripa, streptokok… Sezonske respiratorne bolesti napunile su hitne odjele bolnica. U nekima se obaraju i dnevni rekordi u broju obrađenih pacijenata. Tako je bilo ovoga vikenda u KBC-u Sestre milosrdnice. – Ovaj vikend je zaista bio rekordan, broj akutno bolesne djece prvenstveno. Bilo je stotinjak pregleda u hitnoj tijekom ovog vikenda, rekla je Iva Mihatov Štefanović, subspecijalistica pedijatrijske pulmologije, KBC Sestre milosrdnice. A iznadprosječan broj pregleda obavljen je i u hitnoj ambulanti dječje bolnice u zagrebačkoj Klaićevoj ulici. Roditelji najčešće dolaze s djecom oboljelom od bronhiolitisa. I gripa sve više uzima maha. Visoka temperatura, suhi kašalj, jaki bolovi u mišićima i zglobovima. – Imamo 716 slučajeva potvrđenih, no međutim 490 u posljednjem tjednu, znači radi se o jednom porastu. S obzirom da su to podaci za sredinu prosinca to je neko vrijeme kad se gripa i inače javlja, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zbog bujanja visokozaraznih virusa velik je pritisak i na ordinacije obiteljske medicine. Čekaonice su prepune. Zbog izolacije tijekom pandemije, objašnjavaju liječnici, oslabio nam je imunitet, što osobito dolazi do izražaja u sezoni kada virusi haraju. – Razlog zbog čega je tako veliki priljev bolesnika, posebno s tim nekim virusnim infekacijama je sigurno činjenica da je bilo manje kontakata međusobnih i djeca su bila manje izložena i jednostavno nisu stekla imunitet, rekla Mihatov Štefanović. Zato epidemiolozi podsjećaju na preventivne mjere, ali i na cijepljenje. – S obzirom da je pred nama blagdansko vrijeme kad će se ljudi okupljati i to u zatvorenom prostoru i kada idemo svojim starijm i nemoćnim članovima obitelji, dapače treba nositi masku, treba otvoriti prozore, provjetriti prostorije, istaknula je Pavić Šimetin.

Osnovne higijenske mjere, a to je pranje ruku, izbjegavanje duljeg kontakta s nekim tko je virozan to znatno doprinosi tome da je incidencija takvih bolesti čim manja, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva RH. A štititi se trebaju svi – i mali i veliki – barem mjerama koje uvijek vrijede – pranjem ruku i prozračivanjem prostorija.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.