spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
88 %
1.5kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Kada počinje cijepljenje protiv gripe, kako razlikovati simptome prehlade i COVID-19

- Oglasi -
- Oglasi -

Zavod za javno zdravstvo Županije Sarajevo za ovu sezonu poručio je 7.000 doza cjepiva protiv gripe i trenutno se čeka da ih dobavljač dostavi, kaže dr. Aida Pitić, rukovoditelj Radne jedinice za epidemiologiju.

,,Očekujemo da cjepiva stignu vrlo brzo jer, prema dosadašnjim iskustvima, sa cijepljenjem protiv gripe najbolje je početi krajem listopada ili početkom studenog. Mi smo već od 40. tjedna počeli pratiti viruse koji uzrokuju respiratorne bolesti i za sada još nemamo potvrđenih virusa gripe.

- Oglasi -

Početak praćenja respiratornih infekcija je 40. tjedan tekuće i traje do 20. tjedna naredne godine. Kad će se gripa točno javiti, jako je teško utvrditi, ali postoji utvrđeni period praćenja kada se virusi te respiratorne infekcije otkrivaju, objašnjava Pitić.

- Oglasi -

Imunizacija i mjere prevencije

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe u skladu je sa preporukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2022/2023. su sljedeći sojevi: A /Victoria/ 2570/ 2019 (H1N1)pdm09 – sličan soj, A/Darwin/9/2021 (H3N2) – sličan soj, B/Austria/1359417/2021 – sličan soj i B/Phuket/3073/2013 – sličan soj.

Prema riječima Pitić, trebali bi je primiti sve rizične grupe kod kojih postoji sumnja od razvoja težeg oblika gripe, a to su: osobe starije životne dobi, oboljeli od kroničnih nezaraznih bolesti, ali oni koji imaju bilo kakav zdravstveni problem.

Cjepivo protiv gripe savjetuje se i zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama, MUP-u, te zaposlenima u gradskom javnom prometu, obrazovanju, novinarima…

Mi i dalje preporučujemo imunizaciju onima koji to nisu učinili, te svima mjere prevencije koje nisu ukinute, a to znači izbjegavati prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi, ako je to nemoguće onda nositi masku, povesti računa o osobnoj higijeni (često pranje ruku) i higijeni prostora u kojem se boravi, te često provjetravati prostorije, istaknula je Pitić.

Slična simptomatologija

Kako je ovih dana povećan broj građana koji pomoć liječnika traže zbog prehlada, zanimalo nas je da li je moguće razlikovati simptome prehlade od COVID-19 infekcije?

,,Svi respiratorni virusi izazivaju uglavnom sličnu simptomatologiju, s tim što SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, a sa kojim mi nikada ranije nismo došli u kontakt, ima vrlo izražene simptome. Međutim, razlika u simptomima koje daju virusi prehlade, a koju obično prate hunjavica, malaksalost, kihanje, začepljen ili curenje iz nosa, pečenje očiju, blaža grlobolja i glavobolja, nadražajni kašalj, a nekad se javi i povišena temperatura, i COVID-19 je suštinski mala.

Ako ste cijepljeni, u međuvremenu preboljeli COVID-19, imat ćete daleko blaže simptome ukoliko dođe do zaraze. Rekla bih da je test ustvari taj koji je najpouzdaniji i koji će pokazati da li pacijent ima prehladu ili COVID-19, naglasila je Pitić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.