spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

„Kraken“ je stigao na Balkan! Pet ključnih stvari o novom soju koronavirusa

- Oglasi -

“Kraken”, novi zarazniji podsoj omikrona, najopasnije varijante virusa korona registriran je na Balkanu. Naime, potvrđena su dva slučaja ove zaraze, a da stvar bude gora, zaraženo je jedno dete. Iako smo navikli da, sada već godinama, svakodnevno slušamo o novim slučajevima zaraze ovoga puta situacija je znatno alarmantnija – u pitanju je najprenosiviji i najzarazniji soj koji su znanstvenici ikada otkrili, piše nova.rs.

Naime, nacionalni Institut za zarazne bolesti „Matei Bals“ u Bukureštu potvrdio je da su „Krakenom“ zaraženi dijete i njegova majka, a na sreću oboje za sada imaju blage simptome.

Međutim, iz instituta upozoravaju da nema mjesta za opuštanje, budući da se radi o mutaciji koja bi mogla da bude izuzetno otporna na postojeće cjepivo protiv koronavirusa.

Što je nova varijanta?

Na ovo upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je je priopćila da je XBB.1.5, kako se ovaj novi soj označava, „najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena“.

Također, „Kraken“ izbjegava i postojeća antitijela u organizmu, koja su stečena usljed prethodnih zaražavanja virusom korona.

Smatra se i da je XBB. 1.5 za 96 posto zarazniji od omikrona – varijante virusa koja je tijekom prošle godine paralizirala svijet.

To bi mogla da učini i ova varijanta, budući da trenutno ne postoji cjepivo niti lijek koji bi direktno sprječavao zaražavanje ovim sojem, što znači da „pred sobom ima dovoljno vremena“ da dodatno mutira.

Jer, kako se virus umnožava, njegovi geni prolaze kroz nasumične genetske mutacije i tijekom vremena se javljaju promjene u površinskim proteinima ili antigenima virusa i proizvode varijante.

Što su simptomi?

U vrijeme sezonskog gripa i ostalih virusa, mnogi se pitaju kako da znaju da su zaraženi baš „Krakenom“. To u prvim danima infekcije gotovo da nije moguće.

Naime, rani simptomi su gotovo identični kao kod omikrona. Kod zaraženih pacijenata se javlja kijavica, malaksalost, glavobolja, povećan sekret, bol u kostima…

Dakle, stanje u prvim danima je nalik na ono kada se zarazimo gripom ili prehladimo. Međutim, situacija da u narednim danima počinje da se ubrzano komplicira i gotovo svim zaraženima na kraju bude neophodna hospitalizacija.

Gde je sve registriran?

Također, kako je riječ o lako prenosivom virusu, gotovo svaki kontakt sa zaraženim bude inficiran. O tome koliko se brzo širi najbolje govori podatak da je za samo nekoliko nedjelja registriran u više od 29 država.

Tijekom posljednjih dana registriran je u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Rumunjskoj, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Australiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Kini, Pakistanu i Indoneziji, Holandiji, Irskoj, Singapuru i Indiji.

Najkritičnije je u SAD, u kojim ovaj soj čini čak 40 posto ukupnog broja zaraženih.

U Britaniji je zdravstvenim radnicima rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sustav u „riziku od kolapsa“.

Također, vodeći njemački zdravstveni službenici izrazili su danas zabrinutost zbog novog soja. Ministar zdravlja te zemlje Karl Loterbah rekao je da se „nada da će zemlja pregurati zimu, prije nego što se taj soj proširi među ljudima“.

Kako je dobio ime?

Inače, imenu novog soja „kumovao je“ evolucijski biolog profesor T. Rajan Gregori. „Kraken“ je zapravo morsko čudovište iz skandinavskih zemalja. Veruje se da ima mnogo pipaka koje je svoje mjesto u legendi zaslužilo uništavanjem čitavih brodova i odvlačenjem mornara u smrt. XBB.1.5 je podvarijanta Omikrona, zbog čega nema vlastito grčko pismo.

Kada se radi o oznaki XBB. 1.5, ona je nastala kroz Pango metod imenovanja (Pango je skraćenica za filogenetsku dodjelu imenovane globalne epidemije) i X označava da je to rekombinantna varijanta. Ovo je hibrid dvije varijante koji se formira kada obe zaraze jednu osobu u isto vrijeme, i ponovno se kombiniraju da bi napravili nešto novo.

Kako je nastao?

Iako je imenovan u skorijem razdoblju, prema podacima SZO ova mutirana podvarijanta nastala je između studenog i prosinca 2022. godine.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.