Vitez
vedro
6 ° C
6 °
6 °
100 %
1kmh
0 %
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
18 °
Uto
19 °
Sri
16 °

KRIZNI STOŽER FMZ: Nova zapovijed proširena dijelom koji se odnosi na održavanje sjednica i radnih tijela Parlamenta FBiH

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva pogledao je epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Zapovijed i Preporuke koje se primjenjuju od danas, 16.10., te ih dostavio kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Novom Zapovijedi opće mjere iz ranije Zapovijedi produžene su, a Zapovijed je proširena dijelom koji se odnosi na održavanje sjednica i radnih tijela Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine:

“Izuzetno od točke 2. Poglavlja I. „Opće zapovijedi“ kojom je utvrđeno da je u zatvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje ljudi ne više od 50 osoba,  dozvoljava se održavanje sjednica i radnih tijela Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, uz poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Herecgovine, koji su sastavni dio ove zapovijedi, kao i pod uvjetom da veličina prostora u kojem se održavaju sjednice i radna tijela Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine omogućava provedbu navedenih mjera”, stoji u zapovijedi. 

Kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva Zapovijedi je naloženo da na temelju procjene COVID-19 epidemiološke situacije i uz higijensko-epidemiološke preporuke zavoda za javno zdravstvo županije, na području županije, donesu zapovijed za održavanja sjednica i radnih tijela zakonodavnih tijela županije.

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao je i “Preporuke za rad i održavanje sjednica parlamentarnih skupština u kontekstu COVID-19”, a u cilju zaštite zdravlja osoba koje prisustvuju sjednicama. 

“Kako u radu skupština sudjeluje veći broj osoba, kako zastupnika tako i pomoćnog osoblja, u radu je neophodno temeljito sprovoditi mjere za sprječavanje širenja COVID-19. Kako bi se osigurala adekvatna fizička udaljenost između osoba za vrijeme sjednice, preporučuje se da se koristi svako drugo ili treće mjesto za sjedenje u zavisnosti od kapaciteta sale. U zatvorenom prostoru sve osobe moraju nositi zaštitne maske preko usta i nosa, a u skladu sa zapovijedima nadležnih organa”, stoji između ostalog u “Preporukama za rad i održavanje sjednica parlamentarnih skupština u kontekstu COVID-19” koje potpune možete naći NA OVOM LINKU.

Zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva organizacija predizborne kampanje i drugih političkih skupova u Federaciji BiH u 2020. godini odvija se uz poštivanje svih mjera navedenih u poglavlju koje definira okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru, te broj dozvoljenih osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru, što uključuje i obavezno poštivanje higijensko – epidemioloških mjera iz ove zapovijedi i preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kao i zavoda za javno zdravstvo županije.

U uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciii BiH koja se pogoršava, naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, za sve one na koje se preporuke odnose, a koje su dostupne na www.zzjzfbih.ba.

Zapovijedi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. *

Zapovijedi se “dozvoljava županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”.

Zadužuju se Federalna uprava za inpekcijske poslove županijske uprave za inspekcijske poslova, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u županiji, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori da pojačaju inspekcijski nadzor svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije, kao i kontrolu ove zapovijedi.

Zadužuje se FMUP – Federalna uprava policije i MUP kantona – Uprava policije sukladno točki IV Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine (,,Službene novine Federacije BiH”, broj 34/20), poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29.05.2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31.05., Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donosi zapovijedi i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

NAJNOVIJE OBJAVE

Koronavirus- najnovije informacije za 23.10.2020.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu završio je testiranje još 358 uzoraka na koronavirus.  Županija Sarajevska ponovo bilježi veliki broj...

Koronavirus- najnovije informacije za 22.10.2020.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tokom noći završio je testiranje još 383 uzorka na koronavirus. Od toga 195 je...

Poziv svim političkim strankama, kandidatima i kandidatkinjama na Izborima 2020. na provedbu kampanje bez okupljanja ljudi

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva uputio je poziv svim političkim strankama, kandidatima i kandidatkinjama na Izborima 2020. na provedbu kampanje bez okupljanja...

Koronavirus- najnovije informacije za 21.10.2020.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tokom noći završio je testiranje još 401 uzorka na koronavirus. U Županiji Sarajevo je...
- Advertisment -
error: Sadržaj je zaštićen.