spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
74 %
2.2kmh
36 %
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °
Sub
21 °

Majmunske boginje nisu opasnost po globalno zdravlje!?

- Oglasi -
- Oglasi -

U odvojenom pripćenju SZO napominje da, iako ima različitih mišljenja unutar komiteta, suglasni su da u ovom trenutku epidemija majmunskih boginja ne izaziva “međunarodnu zabrinutost po zdravlje javnosti”.

Majmunske boginje u ovom trenutku ne predstavljaju opasnost po globalno zdravlje, priopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus ipak je izrazio duboku zabrinutost zbog ove epidemije. ,,Duboko sam zabrinut zbog epidemije majmunskih boginja za koje je jasno da se razvijaju u zdravstvenu prijetnju koju pažljivo pratimo”, istaknuo je Gebrejesus. U odvojenom priopćenju SZO napominje da, iako ima različitih mišljenja unutar komiteta, suglasni su da u ovom trenutku epidemija majmunskih boginja ne izaziva “međunarodnu zabrinutost po zdravlje javnosti”.

- Oglasi -

Oznaka “globalna opasnost” trenutno se primjenjuje samo za pandemiju koronavirusa. Prema podacima SZO, u proteklih šest tjedana u 48 zemalja je potvrđeno više od 3.200 oboljelih od majmunskih boginja i jedan smrtni slučaj. Od početka godine je u centralnoj Africi prijavljeno skoro 1.500 oboljelih i 70 umrlih, gdje su majmunske boginje obično i pojavljuju. Majmunske boginje su virusno oboljenje koje izaziva simptome poput gripa i ranice na koži, piše Fokus. Postoje cjepiva i terapija za majmunske boginje, mada su količine ograničene.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.