spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.1 ° C
5.1 °
5.1 °
95 %
1.3kmh
100 %
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
5 °
Čet
6 °

Majmunske boginje proglašene zaraznom bolesti od interesa za Federaciju BiH, usvojene mjerama za zaštitu

- Oglasi -
- Oglasi -

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju majmunskih boginja zaraznom bolesti od interesa za Federaciju BiH i mjerama za zaštitu stanovništva FBiH.

S ciljem sprječavanja i suzbijanja zarazne bolesti majmunskih boginja poduzimaju se mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti utvrđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i propisima donesenim na osnovu ovog zakona. To su predstavljanje i zdravstveno odgajanje o prevenciji zarazne bolesti, rano otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja zaraze, laboratorijska izolacija i identifikacija uzročnika, prijavljivanje, te cijepljenje- preventivna i poslijeekspozicijsko sprječavanje razvoja i širenja majmunskih boginja prema indikacijama nadležnih tijela u FBiH.

- Oglasi -

 Federalni propračun, u skladu s mogućnostima u fiskalnoj godini, financira mjeru zaštite od ove zarazne bolesti koja obuhvaća osiguranje potrebnih rezervi cjepiva, u skladu s dostupnošću, a u smislu preventivnog i poslijeekspozicijskog sprječavanja razvoja i širenja majmunskih boginja prema indikacijama nadležnih tijela u Federaciji BiH.

- Oglasi -

 U obrazloženju je, uz ostalo, navedeno da je od svibnja 2022. godine nekoliko neendemskih zemalja u četiri regije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prijavilo slučajeve majmunskih boginja, od kojih većina nema povijest putovanja u endemske zemlje, stoga su trenutne epidemije neobične i različite od prethodnih epidemija povezanih s putovanjima. Od početka izbijanja majmunskih boginja do 28.9.2022. zemlje zapadnog Balkana prijavile su potvrđene slučajeve, i to Srbija (40), Hrvatska (29), BiH (5) i Crna Gora (2). Pet slučajeva koje je prijavila BiH registrirano je u Federaciji BiH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.