spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
84 %
1.8kmh
83 %
Pet
16 °
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
18 °
Uto
20 °

Matić: Ove godine nema širenja esencijalne liste lijekova, širenje moguće 2023. godine

- Oglasi -
- Oglasi -

Ove godine neće biti proširenja esencijalne liste lijekova u Srednjobosanskom kantonu.
Naime, Vlada Županije danas je usvojila prijedlog odluke o utvrđivanju Liste lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja Zavoda za zdravstveno osiguranje, koja je, kaže resorni ministar, pretrpjela neke izmjene.
“Povjerenstvo je radilo na listi lijekova i uredili su je na način da su maknuli lijekove koje su proizvođači povukli jer se više ne proizvode, a neke nove su ubacili. Također, uskladili su i cijene s federalnom esencijalnom listom.
Povjerenstvo je sastavljeno uglavnom od ravnatelja naših zdravstvenih ustanova, oni su procijenili koji su te neophodni lijekovi na listi koja je zadnjih godina uglavnom ista”, rekao je Matić.
Sredstva za izdavanje lijekova su, kaže ministar, fiksna.
“Zavod u proračunu ima 15-ak milijuna godišnje za izdavanje lijekova, što je 1,25 milijuna KM svaki mjesec, koliko je dostupno zdravstvenim ustanovama za propisivanje lijekova preko liste. Mi listu možemo teoretski proširiti za 155 lijekova, ali pitanje je za koliko vremena bi
se taj novac potrošio”, kazao je Matić.

Izrazio je nadu da bi sredstava za proširenje esencijalne liste lijekova moglo biti u sljedećoj godini.
“Pri kraju smo s informatizacijom naše primarne
zdravstvene zaštite i možda bi na toj kontroli recepata moglo biti sredstava za proširenje esencijalne liste lijekova dok utvrdimo načine na koji se propisuju lijekovi”, rekao je Matić, prenosi Drukčiji radio.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE