spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

Mjere ublažene, ne i ukinute jer pandemiji nije došao kraj

- Oglasi -

Na granicama je posljednjih dana pojačan promet, a već pred kraj tjedna počele su se stvarati i gužve. Zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali i pada broja zaraženih, fokus više nije na koronavirusu

Nakon dva Uskrsa pod maskama i uz držanje distance zbog koronavirusa, veći dio svijeta kao da je pred ovogodišnji Uskrs prodisao.

Europa popušta mjere, što je za uskrsne blagdane dijaspori bila neka vrsta poziva da bezbrižno i uz minimum ograničenja napokon krene u domovinu proslaviti najveći katolički blagdan, piše Večernji list BiH. 

Ulazak u BiH

Na granicama je posljednjih dana pojačan promet, a već pred kraj tjedna počele su se stvarati i gužve. Zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali i pada broja zaraženih, fokus više nije na koronavirusu.

Iako su mjere ublažene, one nisu u potpunosti ukinute i pandemiji nije došao kraj. Bh. državljani na ulazu u BiH nisu obvezni posjedovati negativan PCR ili anti- genski test na koronavirus, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti.

Stranci mogu ući u BiH ako na graničnom prijelazu predoče negativan PCR ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati ako dolaze iz zemalja Europe, a ako dolaze iz drugih zemalja, koji nije stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH, potvrdu o cijepljenju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH primila drugu dozu cjepiva protiv COVID-19 ili je cijepljena jednom dozom prije 14 dana i više ako je riječ o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrdu o preboljenom COVID-19 u proteklom razdoblju od 14 dana do 180 dana od dana dolaska na granicu. Ipak, postoje i oni koji su izuzeti od ove odluke. Naime, državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada u BiH ulaze izravno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja nemaju ograničenja. Ograničenja unutar BiH prilično su blaga, ali ipak postoje. Nošenje maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru više nije obveza, nego preporuka. A ukinuto je i CTP pravilo (cijepljen/ testiran/prebolio) prigodom ulaska u javne institucije.

Epidemiološka slika

Ovaj Uskrs zasigurno će proteći uz veća okupljanja rodbine i prijatelja. Ipak, svi trebamo imati na umu da koronavirus nije nestao. Svakako trebamo biti oprezni kako ne bi bilo posljedica. Trenutačna epidemiološka situacija je dobra. U petak su u FBiH registrirane 44 osobe pozitivne na SARS-CoV-2, i to u USŽ-u, ZDŽ-u, SBŽ-u, HNŽ-u, ZHŽ-u, TŽ-u i SŽ-u. Registriran je i jedan smrtni ishod, i to u TŽ-u. U RS-u je koronavirus potvrđen kod sedam osoba. Epidemiološka situacija je dobra i svakako se trebamo potruditi da tako i ostane. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.