spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3 ° C
3 °
3 °
79 %
2.8kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
8 °
Pet
8 °
Sub
7 °

Napravljen korak naprijed u razvoju univerzalnog cjepiva: Što to znači za moguću novu pandemiju

- Oglasi -

Znanstvenici smatraju da su napravili korak naprijed u razvoju cjepiva protiv svih 20 poznatih oblika gripe. Za razvoj ovog cjepiva koristi se mRNA tehnologija koja se koristila za uspješan razvoj cjepiva protiv koronavirusa.

Ispitivanjima nad tvorevima i miševima pokazalo se da novo cjepivo protiv gripe stvara veliki broj antitijela. Kako su istraživači napisali u znanstvenom časopisu Science, antigeni sadrže sigurne kopije elemenata svih 20 poznatih virusa te mogu naučiti imunološki sustav kako da se bori protiv bilo kojeg novog oblika koji bi mogao izazvati pandemiju.

,,Ideja je da imamo cjepivo kojim će se ljudima dati osnovna imunološka memorija na različite oblike gripe. Bit će daleko manje obolijevanja i smrti prilikom sljedeće pandemije”, ukazao je jedan znanstvenik koji je radio na razvoju ovog cjepiva Scott Hensley sa Univerziteta Pennsylvania.

Pandemija svinjske gripe 2009. bila je mnogo manje ozbiljna nego što se to očekivalo. S druge strane, pretpostavlja se da je pandemija španjolske gripe 1918. usmrtila desetine milijuna ljudi.

Direktor Instituta za globalno zdravlje i nastajuće patogene u bolnici Mount Sinai u New Yorku Adolfo Garcia-Sastre je napomenuo da dostupno cjepivo ne štite od svih oblika gripe. Istaknuo je da su ohrabrujući rezultati razvoja novog cjepiva, ali da je rano davati konačne zaključke, prenosi BBC.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.