spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Novi soj koronavirusa se širi svijetom, zovu ga XBB15: Upozorava se da bi mogao biti najgori do sada

- Oglasi -

Australijski portal ,,News.com.au” piše o tome kako se pojavila nova opasna podvarijanta koronavirusa i da bi mogla biti najgora do sada. Opasna podvarijanta koronavirusa izaziva kaos širom Amerike i Velike Britanije, a jedan stručnjak je označio kao “sljedeću veliku i najgoru varijantu na svijetu u ovom trenutku“.

Novi soj, nazvan XBB15 prvi put se pojavio u New Yorku i brzo se proširio duž države i regije kao i u Velikoj Britaniji. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti slučajevi oboljelih od novog soja su se udvostručili tijekom prošlog tjedna. Iako je još rano, stručnjaci su zabrinuti zbog novog soja jer je došlo do ogromnog skoka u hospitalizacijama u oblastima u kojima je zavladao.

“Širi se brže”

Američki epidemiolog Erick Feigl-Ding, obučen na Harvardu nedavno je na Twitteru podijelio niz alarmantnih postova u vezi s takozvanom super-varijantom upozoravajući da je ona među varijantama koje vješto izbjegavaju imunitet i da je jedna od najboljih varijanti za invaziju na ljudske ćelije.

On kaže da se nova varijanta širi mnogo brže od starih sojeva i kritizira Centar za kontrolu i prevenciju bolesti jer je propustio da ljude upozori na opasnost. Epidemiolog kaže da XBB15 nije više tipičan omikron, to je posebna varijanta mješavine i rekombinacije koja je dodatno mutirala.

“Najgora varijanta”

,,Koncentracija virusa SARS-CoV-2 u otpadnim vodama sada je druga najveća od svih valova i još uvek se penje”, ističe epidemiolog.

,,XBB15 je trenutno najgora varijanta na svijetu i to je zapravo američka varijanta”, istaknuo je on.

Stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta u Minnesoti Michael Osteholm se složio sa ovim tvrdnjama.

,,Ironično, vjerojatno najgora varijanta s kojom se svijet suočava je zaprao XBB15”, kazao je on za Reuters.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.