spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.5 ° C
-3.5 °
-3.5 °
97 %
0.4kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
1 °

Ovo je najbolja aktivnost za dugovječnost. Iznenadit ćete se koliko je jednostavna

- Oglasi -

Sve više ljudi ulaže u svoje zdravlje kako bi živjeli što duže. Ono što je poznato je da redovita tjelesna aktivnost, makar i malim koracima, pridonosi dugovječnosti. Utemeljitelj popularne filozofije plavih zona, dijelova svijeta u kojima žive najveće koncentracije stogodišnjaka, Dan Buettner smatra da nema bolje aktivnosti koja doprinosi dugovječnosti od hodanja.

Kako tvrdi, brzi hod može pružiti iste dobrobiti kao i trening maratonaca. Osim toga, hodati možete svaki dan, a tako aktivirate više od 100 mišića i poboljšavate kognitivne funkcije.

Ovo njegovo saznanje temelji se na istraživanjima koje je proveo u pet zemalja svijeta. Ondje je doznao da je redovito kretanje navika ukorijenjena u živote stanovnika plavih zona. Osim toga, na dugovječnost utječe i ono što jedemo, koliko se družimo, ali i okolišni čimbenici.

Kako pravilno hodati?

Držite leđa ravno, glavu visoko, pogled nekoliko metara ispred sebe, ramena opuštena i stopala paralelna. Ruke lagano savijte u laktovima i mičite ih u ritmu. Prvu spustite petu, a zatim ostatak stopala na tlo. Zategnite trbušne mišiće kako biste poduprli kralješnicu i zadržali pravilno držanje. Prilagodite brzinu disanja brzini hodanja. 

Upamtite da se samo 10 minuta hodanja dnevno povezuje s duljim životom. Bolja je i bilo kakva aktivnost nego nikakva.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.