spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
88 %
1.3kmh
100 %
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °

Španjolska COVID-19 tretira kao gripu

- Oglasi -
- Oglasi -

Ministarstvo zdravstva Španjolske odlučilo je epidemiju COVID-19, koja traje već dvije godine, od sada tretirati kao gripu te će ukinuti osnovne epidemiološke mjere.

Prema odlukama Komisije za nadzor i strategiju javnog zdravstva koje su stupile na snagu danas, lakši ili asimptomatski slučajevi COVID-19 više nisu u okviru obavezne karantene.

- Oglasi -

Iako odluka o karanteni i dalje vrijedi za one koji rade na strateškim poslovima poput domova zdravlja, domova za starije i nemoćne osobe ili zatvora, uposlenici u svim ostalim djelatnostima nastavit će svoj svakodnevni život iako imaju COVID-19.

- Oglasi -

Za osobe zaražene COVID-19 koje rade na pomenutim strateškim poslovima karantena će trajati pet dana.

U slučajevima kada su simptomi “umjereni” ili “visoki” kod onih koji imaju pozitivne testove na COVID-19, primjenjivat će se odmor kod kuće prema nalazu obiteljskih liječnika, kao i kod teške gripe.

Novim odlukama potpuno je uklonjeno i praćenje kontakata s grupama oboljelih od COVID-19.

Uvjereni da je faza epidemije COVID-19 prevladana, španjolski zdravstveni stručnjaci objavili su da će od sada na COVID-19 biti fokusirani samo oni koji se liječe u bolnici i oni iz ranjivih skupina (stariji i kronični bolesnici).

Od 10. veljače ukinuta je obveza nošenja maski na otvorenom, koja je u zemlji uvedena 24. prosinca 2021.

U Španjolskoj, gdje je od početka epidemije zabilježeno 11,4 milijuna slučajeva, život su izgubile 102.392 osobe.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je u posljednjih 14 dana otkriveno 181.307 slučajeva zaraze, prosječan slučaj zaraze COVID-19 na 100.000 ljudi je 386, a u posljednjih sedam dana umrle su 182 osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.