spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
21 ° C
21 °
21 °
79 %
1.3kmh
59 %
Sub
29 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
35 °
Sri
33 °
spot_img

Što kažu stručnjaci o cijepljenju četvrtom dozom cjepiva protiv koronavirusa?

- Oglasi -
- Oglasi -

Još nije jasno i potpuno utvrđeno koliko je učinkovito cijepiti se četvrtom dozom. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) nisu dali službenu preporuku te su poručili da u ovom trenutku nema jasnih dokaza.

U pojedinim državama moguće se cijepiti četvrtom dozom cjepiva protiv koronavirusa. Međutim, stručnjaci nisu sigurni je li potrebno sve ljude cijepiti četvrtom dozom. Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) je dozvolila da se četvrtom dozom cijepe osobe s 50 i više godina, kao i oni čiji je imunitet narušen. U američkom Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) su skeptični da je potrebno da se zdrave odrasle osobe cijepe četvrtom dozom. Ovakva odluka je donesena nakon što su objavljeni rezultati izraelskog istraživanja prema kojima cijepljenje četvrtom dozom cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech daje najmanje šest tjedana zaštite od teških simptoma, ali da pruža kratkoročnu zaštitu od mogućnosti zaraze – četiri tjedna od cijepljenja, prenosi Klix. 

Još nije jasno i potpuno utvrđeno koliko je učinkovito cijepiti se četvrtom dozom. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) nisu dali službenu preporuku te su poručili da u ovom trenutku nema jasnih dokaza. “Ono što znamo iz imunologije jeste ako se osoba cijepe booster dozom dogodit će se privremeni rast neutralizirajućih antitijela. Međutim, uočavamo da se razina tih neutralizirajućih antitijela rapidno smanjuje. To se događa nakon cijepljenja i trećom i četvrtom dozom”, ukazala je Soumya Swaminathan iz WHO-a. Profesor medicine na Sveučilištu Alabama Paul Goepfert je suglasan sa Swaminathan. Također je naglasio da se nakon cijepljenja četvrtom dozom ne postiže mnogo toga. Nije siguran je li prihvatljivo uvjeravati da se svi trebaju cijepiti četvrtom dozom. Za profesoricu na Školi medicine Duke-NUS je najvažnije to što je cijepljenje smanjilo broj osoba koje imaju teške simptome zaraze.

- Oglasi -

Američki infektolog i glavni savjetnik za medicinska pitanja u Bijeloj kući Anthony Fauci je u siječnju izjavio da će se ljudi možda morati cijepiti svake dvije godine. No, Swaminathan smatra da će se povremeno možda morati cijepiti samo zdravstveno ugroženi. Podsjetila je da trenutno dostupna cjepiva možda neće biti učinkovita protiv eventualno novih sojeva koronavirusa. Međutim, nije potpuno isključila mogućnost godišnjeg cijepljenja protiv koronavirusa u kombinaciji s cijepljenjem protiv gripe.

- Oglasi -

Iz WHO-a su prošlio tjedan priopćili da je stopa preminulih od koronavirusa najniža od početka pandemije. U međuvremenu podvarijanta omikron soja nazvana BA.2 postaje sve dominantnija među zaraženima. Riječ je o zaraznijoj podvarijanti omikrona. Stručnjaci smatraju kako je potrebno biti oprezan iako ova podvarijanta ne uzrokuje teže simptome u odnosu na omikron soj, prenosi CNBC.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE