spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U dječjoj bolnici u BiH masovan priliv zaraženih virusom koji izaziva upale pluća i bronhitis

- Oglasi -

Klinika za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli suočava se s velikim prilivom pacijenata, sa izraženom kliničkom slikom koja ukazuje na infekciju respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Kapaciteti su popunjeni, a izmijenjen je i režim rada osoblja, koje stanje ocjenjuje zabrinjavajućim.

Naglo zahladnjenje, ali i prekomjerno zagađenje zraka u Tuzlanskoj županiji je dovelo do znatno bržeg širenja respiratornog sincicijskog virusa, posebno među mlađom populacijom. U proteklih mjesec dana Klinika za dječje bolesti UKC u Tuzli na prijemu je imala nešto više od tisuću i pol pacijenata. Kako je potvrđeno za Klix.ba, većinom se radi o djeci životne dobi od rođenja do četvrte godine, sa kliničkim simptomima bronhitisa, kompliciranih pneumonija, odnosno upala pluća ili bronhiolitisa. “Unatrag dva tjedna, broj pregleda u našoj prijemnoj ambulanti drastično je povećan, posebno dojenčadi od jednog do osam mjeseci starosti. U prethodna 24 sata imali smo okvirno 70 pregleda, od čega je njih 70 do 80 posto sa respiratornom patologijom”, kazala je za Klix.ba Amela Pašić, pedijatrica-pulmologinja u Klinici za dječje bolesti tuzlanskog UKC-a.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 19 pacijenata, od čega je kod troje već potvrđen respiratorni sincicijski virus, dok je njih 16 suspektno te se čeka testiranje. Svi oni su izolirani u posebne prostorije, zbog brzine širenja virusa koja je posebno specifična ove godine. “Djeca koja zahtijevaju bolničko liječenje zbog kašlja i teškog općeg stanja se introvenski rehidriraju, a ukoliko je potrebno daje im se i kisik. Dosad smo imali tri pacijenta koja su liječena u Odjeljenju intenzivne njege i terapije, od kojih je jedno kratkotrajno bilo priključeno na respirator”, navodi Pašić. Virus je ove godine znatno virulentniji, a posebno su ugrožena djeca koja borave u vrtićima. Pašić savjetuje izbjegavanje okupljanja djece, zatim pranje ruku majke, često pranje ruku i lica kod djeteta, zadržavanje svih osobnih predmeta koji pripadaju tom djetetu, kao što su boce, cucle, igračke u njegovom najbližem okruženju i slično. “Ukoliko se simptomi pojave potrebno je prije svega pokušati ih sanirati u kućnom okruženju, čišćenjem nosa, spuštanjem tjelesne temperature i pravilnom rehidracijom. Ukoliko se stanje ne poboljšava, potrebno se javiti liječniku opće medicine ili pedijatru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, ističe Pašić. Virus posebno ugrožava zdravlje djece u prvim mjesecima života, prijevremeno rođenih beba, onih sa dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima te urođenim srčanim manama. Sve ove katergorije su, kako naglašava Pašić, u riziku od razvoja težih kliničkih slika. “On se vrlo lako širi kapljičnim putem, dodirom i predmetima s kojima dijete dolazi u kontakt. A koliko je opasan ovisi prije svega od imuniteta djeteta.

Roditelje trebaju zabrinuti stanja u kojima je dijete ekstremno mirno ili s druge strane ekstremno uznemireno, zatim ukoliko je koža blijedo-sive boje, plavičastih usta te ukoliko neprestano kašlje i ne može doći do daha”, kaže Pašić, istaknuvši da virus pogađa i stariju populaciju, kod koje u ovisnosti od imuniteta također može biti opasan. Rad zaposlenika Klikne za dječje bolesti trenutno je znatno otežan, osobito što je kompliciranije izvršiti trijažu, s obzirom na povećan broj oboljelih. “Naše smjene trenutno su pojačane na prijemu, ali i na odjelima gdje se liječe ova djeca koja su izolirana od ostatka pacijenata. Liječnici i medicinsko osoblje se ne štede u ovoj situaciji te često produžavaju svoje smjene, posebno u danima vikenda kada su nam i od kuće dolazili na posao”, zaključuje Pašić. Zbog popunjenosti kapaciteta u Odjeljenju pulmologije, najmlađi pacijenti se raspoređuju i na ostale odjela, u posebno pripremljenim, odnosno izoliranim sobama.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE