spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
20.7 ° C
20.7 °
20.7 °
53 %
3kmh
80 %
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
21 °
Ned
13 °

U KCUS-u spašeno petogodišnje dijete s moždanim udarom

- Oglasi -
- Oglasi -

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) početkom ovog mjeseca realizirana je prva mehanička trombektomija kod petogodišnjeg djeteta sa moždanim udarom.
Pacijent je primljen na Pedijatrijsku kliniku u teškom zdravstvenom stanju, a trenutno se oporavlja na Neuropedijatrijskom odjelu.

Prema riječima prof. dr. Sandre Vegar Zubović, direktorice dijagnostičkig diciplina hitni pregled mozga magnetnom rezonancom je ukazao na začepljenje bazilarne arterije sa životno ugrožavajućom infarkcijom moždanog stabla na što je ukazivalo i teško kliničko stanje pacijenta sa oduzetošću, gubitkom koordinacije pokreta i otežanim gutanjem, prenosi Fokus.

- Oglasi -

„Zbog znakova moždanog udara od strane multidisciplinarnog tima sastavljenog od pedijatara i neurointerventnih radiologa ustanovljena je indikacija za mehaničku trombektomiju za koju je KCUS kao ustanova tercijarnog nivoa kadrovski i tehnički kapacitiran. Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju, uz suradnju sa anesteziolozima, je ovu proceduru u kratkom vremenskom roku nakon uspostavljanja dijagnoze uspješno izveo čime je došlo do trenutnog poboljšanja kliničke slike djeteta i povlačenja simptoma“, naglasila je prof. dr. Vegar Zubović.
Tim neurointerventnih radiologa Klinike za radiologiju KCUS navodi da je prema njihovom pretraživanju dostupne literature do sada u svijetu publicirano samo 16 prikaza izvođenja mehaničke trombektomije u ovoj životnoj dobi.
Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS ističe kako je procedura mehaničke ekstrakcije krvnog ugruška iz bazilarne arterije, minimalno invazivnim pristupom, omogućila da se izbjegne neminovni nastanak teških posljedica koju začepljenje bazilarne arterije nosi u smislu trajnog invaliditeta, pa i smrtnog ishoda.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE