spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
27.5 ° C
27.5 °
27.5 °
48 %
1.7kmh
24 %
Sub
28 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sri
32 °
spot_img

Veliki broj građana sa stomačnim tegobama, najviše djece sa gastroenterokolitisom

- Oglasi -
- Oglasi -

Povećan broj građana Županije Sarajevo, ali i drugim županijama sa stomačnim tegobama potražio je ovih dana zdravstvenu uslugu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć ŽS, kazao je za faktor.ba dr. Mirsad Hošić, specijalista urgentne medicine. Dodaje kako je najviše djece sa ovim tegobama.

,,Najveći pritisak je na ambulantu u kojoj se pregledaju djeca do 14 godina, a dolaze sa tegobama gastroenterokolitisa, proljeva i febrilnih stanja. Najčešći simptomi su povraćanje, proljev i povišena temperatura. Rekao bi da su djeca specifični pacijenti. Oni jako brzo prenose viruse pa su iz toga razloga tijekom prethodnih mjeseci, zbog koronavirusa, jedno vrijeme bili zatvoreni vrtići i škole. Naravno, ništa neuobičajno, s obzirom na prijelaze iz jednog godišnjeg doba u drugo. Mi to očekujemo s proljeća, tijekom jeseni i zime”, dodaje Hošić.

- Oglasi -

Kao terapiju savjetuje da se naročito povede računa o osobnoj i higijeni prostora u kojem se boravi.

- Oglasi -

,,Vrlo je važno često prati ruke, što će smanjiti mogućnost prijenosa virusa. U ovakvim slučajevima treba povesti računa i o hidrataciji organizma. U apotekama postoje preparati za to, koji će, uz čajnu dijetu, organizmu vratiti izgubljenu tečnost. Terapija je simptomatska, jer najčešće virusna oboljenja nemaju specifičnu terapiju, ona je suportivna, simptomatska. Naravno, u slučaju da se proljev i povraćanje produže na više od tri, četiri dana i pojave simptomi dehidratacije organizma (povećana žeđ, suha usta, pospanost, smanjeno znojenje, smanjeno uriniranje, urin intenzivnije žute boje od normalne, glavobolja, suha koža, moguća blaga vrtoglavica) važno je odmah potražiti savjet liječnika”, navodi Hošić.

Osim pacijenata sa stomačnim tegobama, pomoć liječnika u Hitnoj pomoći ovih dana traže i građani zbog hipertenzivnih stanja i kronične respiratorne bolesti.

Hošić kaže kako su aktualne i respiratorne infekcije, poput akutnog bronhitisa, ali i alergija na polen.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE