spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Vitežanin na sastanku sa svjetskim izaslanstvom iz oblasti transplantologije, nadaju se buđenju bolnica

- Oglasi -
- Oglasi -

U Bosnu i Hercegovinu stigao prvi dio visokog izaslanstva stručnjaka iz oblasti transplantologije, koji će boraviti u višednevnoj posjeti.

Odmah po dolasku, sinoć je u hotelu Europa u Sarajevu, održan i prvi inicijalni sastanak sa predstavnicima Donorska mreža BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

- Oglasi -

Izaslanstvo su predvodili: Dr. Marti Manyalich, predsjednik Instituta za donorstvo i transplantacije Španjolske (DTI), predsjedatelj Odbora za Anesteziju i intenzivnu njegu, Dr. Chloë Ballesté – Direktor za međunarodni razvoj DTI, profesor suradnik na Univerzitetu
Barcelona, Dr Ali Abdul Kareem Al Obaidli, predsjetalj Nacionalnog komiteta za doniranje organa i transplantacije Ujedinjenih Arapskih Emirata ,
Dr Mihály Sandor, direktor za transplantacije pri Nacionalnoj službi za transfuziju, počasni profesor na Univerzitetu Semmelweis, generalni tajnik Društva za transplantacije Mađarske, predsatvnici Donorske mreže BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, među kojima su bili
prof. dr. Halima Resić, Adela Čomić, Dobrila Močević, dr. Milan Gluhović i Vitežanin Tomislav Žuljević .

- Oglasi -

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH goste su upoznali sa trenutnim stanjem u BiH kada su u pitanju transplantacije, sa kojima nikako nisu zadovoljni.

Ovom izaslanstvu će se priključiti i drugi stručnjaci. Svjetski i Europski stručnjaci (Španjolska je Svjetska i Europska “velesila” kada je u pitanju donacija i transplantacija organa) narednih dana posjetit će Federalno ministarstvo zdravstva te KCUS, UKC Tuzla i KB Zenica.

U četvrtak, 10.03. na Svjestki dan bubrega World Kidney Day, u Sarajevu će biti održan okrugli stol na kojemu će se čuti mišljenja i preporuke međunarodnih stručnjaka.

Iskreno se nadaju kako će ovaj posjet probuditi bolnice i kliničke centre te da će se napokon pokrenuti program transplantacije, kako bi vratili nadu pacijentima koji čekaju na presađivanje organa.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE