spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Zašto je dugotrajno sjedenje loše za zdravlje

- Oglasi -
- Oglasi -

U posljednje vrijeme mnogi znanstvenici upozoravaju na štetne posljedice dugotrajnog sjedenja te ih čak upoređuju sa štetnim posljedicama pušenja, piše Prvo zdravlje.

Sati neaktivnosti povezuju se s molekularnim mehanizmima koji mogu uzrokovati oštećenja organa, a time i različite bolesti.

- Oglasi -

Ako previše sjedite, vaš mozak se izlaže većem riziku razvoja demencije. Sjedenje također povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i visokog kolesterola. Kretanje tijekom dana može pomoći, čak i više od vježbanja, da smanjite rizik pojave ovih zdravstvenih problema.

- Oglasi -

Nastale štetne učinke predugog sjedenja teško je kasnije popraviti vježbanjem. Čak i ako vježbate sedam sati tjedno– daleko više od preporučenih dva-tri sata- ne možete poništiti učinke sedam sati sjedenja. Nemojte odbaciti sav taj naporan posao u teretani tako što ćete ostatak dana ležati na kauču. Nastavite se kretati!

Sjedeći položaj predstavlja veliki stres za vaše leđne mišiće, vrat i kičmeni stub. Potražite ergonomsku stolicu koja će biti odgovarajuće visine i poduprijeti vaša leđa na odgovarajućim mjestima. Ali zapamtite, bez obzira koliko vam je udobno, vašim leđima i dalje neće prijati dugo sjedenje. Ustanite i krećite se minutu ili dvije svakih pola sata kako biste ispravili kičmeni stub. Sagnite se i dodirnite nožne prste. Prošetajte uredom. Ove male promjene mogu pomoći da zaustavite negativne učinke neprekidnog sjedenja i podržati vas na putu očuvanja dobrog zdravlja.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.