spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.7 ° C
-3.7 °
-3.7 °
95 %
0.7kmh
100 %
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
7 °
Pet
2 °

Zbog male procijepljenosti ospice u susjedstvu opasnost za BiH

- Oglasi -

Stručnjaci upozoravaju da će broj zaraženih u Srbiji rasti jer je broj cijepljenih mali. Dr. Ana Jeremić upozorava da su ospice jako opasne i da mogu biti smrtonosne Male boginje ili ospice potvrđene su kod još dvoje djece u Smederevu.

U tome gradu tako je oboljelo šest osoba, petero djece i jedna odrasla osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se troje djece koja su stabilnog zdravstvenog stanja, piše Večernji list BiH. Za još osam osoba čekaju se rezultati. Iz Zavoda za javno zdravstvo poručili su da poduzimaju sve mjere za sprječavanje širenja infekcije i apeliraju na roditelje da cijepe djecu. Epidemija 2019. godine – Sada, kada se pojavila epidemija u Smederevu, roditelji trebaju dovesti djecu koja imaju do 18 godina, a koja nisu cijepljena MMR cjepivom. Također, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama moraju po hitnom postupku primiti cjepivo – kaže dr. Ana Jovanović, ravnateljica ZZJZ Požarevac, piše nova.rs.

Ravnateljica Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ocijenila je zabrinjavajućom i alarmantnom ponovnu pojavu ospica i podsjetila da MMR cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole spada u obveznu imunizaciju. Zbog potvrđenih prvih slučajeva ospica Zavod za javno zdravstvo Požarevac prijavio je epidemiju u Smederevu, a Institut Batut pooštrio mjere nadzora. Stručnjaci upozoravaju da će broj zaraženih u Srbiji rasti jer je broj cijepljenih mali. Dr. Ana Jeremić upozorava da su ospice jako opasne i da mogu biti smrtonosne. Najugroženija su djeca do pet godina, a najopasnija komplikacija je upala mozga, što je u velikom broju slučajeva fatalno za dijete, kaže dr. Jeremić. Ni BiH se ne može pohvaliti brojem cijepljene djece protiv ospica. Posebno je to izraženo u SŽ-u, a na to su tijekom cijele prošle godine upozoravali i pedijatri. Pedijatrica prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić podsjeća na 2019. kada se SŽ suočio s epidemijom ospica. – Imamo vrlo svježa sjećanja na to razdoblje kada je gotovo 1000 djece i odraslih oboljelo.

Od tog broja, blizu 200 je hospitalizirano, a neki su i preminuli. To se dogodilo samo zato što smo imali nedovoljan postotak cijepljene djece protiv zaraze od koje se potpuno možemo zaštititi cjepivom i koja, u suprotnom, kod necijepljenih ostavlja teške posljedice na zdravlje. Nije dobro nikoga plašiti bilo čime, ali o ovom zdravstvenom problemu mora se govoriti. Mi smo 2019., kada je epidemija uzela maha, u domovima zdravlja imali redove roditelja koji su doveli djecu na cijepljenje. Način razmišljanja o cjepivima koja nam donose koristi i štite naše i zdravlje najmilijih nešto je što stalno moramo isticati – kazala je za Faktor dr. Junuzović-Kaljić. Ispod 30% Procijepljenost djece protiv zaraznih bolesti sve je manja, a u nekim je županijama ispod 50%. Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, postotak procijepljenosti u prvoj godini života nije na zadovoljavajućoj razini i 2021. iznosio je od 50 do 60%, ovisno o vrsti cjepiva. Još je alarmantniji podatak koji govori o procijepljenosti starije djece. Postotak cijepljenja u nekim županijama pao je u slučaju nekih cjepiva i ispod 30%, odnosno do razine u kojoj je ugrožen kolektivni imunitet. U 2021. čak je 30% manja pokrivenost cjepivima protiv ospica, dok je obvezni ciljni obuhvat viši od 90%. •

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.