spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zbog nemara vlasti gasi se Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, pacijenti prepušteni sami sebi

- Oglasi -

Transplantacija organa u Bosni i Hercegovini je aktualna tema u društvu već duži niz godina, ali za vlast je daleko od prioriteta.

- Oglasi -

Pacijenti koji moraju ići na dijalizu i koji čekaju na presađivanje organa u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa velikim izazovima zbog nerazvijenog sustava i nemara vlasti.

Godinama čekaju da dobiju novi organ, a većina njih se odluči da na operaciju idu u druge zemlje. Te druge zemlje nisu uvijek Austrija, Njemačka ili Turska.

- Oglasi -

Mnogi građani Bosne i Hercegovine na operaciju presađivanja organa idu i u susjednu Hrvatsku u kojoj se na godišnjem nivou provede oko 400 transplantacija, dok u BiH posljednjih dvije godine taj broj nije prešao ni 10.

O tome kakva je trenutna situacija i da li ima napretka u usklađivanju pravnih okvira i olakšavanju procesa koji prethodi samoj transplantaciji (traženje organa, davanje suglasnosti, provjera da li organ odgovara pacijentu itd.) Klix je pitao predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislava Žuljevića.

On je poručio da izjave za medije više ne daje te da je izgubio bilo koju nadu da će se situacija promijeniti.

Potpredsjednica Udruženja Eldina Softić je za Klix.ba poručila da se ona, kao i druga potpredsjednica Amela Šiljević, također povukla iz medija, a udruženje će se najvjerojatnije u narednim danima – ugasiti.

Zbog razočarenja, višegodišnje borbe koja nije urodila plodom i brojnih lažnih obećanja predstavnici ovog udruženja odlučili su dići ruke od svega i na narednom sastanku planiraju podnijeti ostavke.

,,Nama se obraćaju svi pacijenti računajući na našu pomoć, a mi ne možemo ništa uraditi jer nas vlast ne čuje”, rekla je Softić.

Član Udruženja Muhamed Kadrić je potvrdio da su svi članovi obaviješteni o odluci predsjednika i potpredsjednica koju će iznijeti na sastanku, a koji će se organizirati u narednim danima.

,,Situacija je bila bolja do početka pandemije koronavirusa nakon koje se broj transplantacija u BiH smanjio sa 25 na osam-devet godišnje. Dobivamo lažna obećanja, a situacija se ne mijenja”, rekao je Kadrić.

Uvjet da se Bosna i Hercegovina pridruži Eurotransplantu preko kojeg bi mogla slati i dobivati organe iz cijele Europe je jedan.

Na godišnjem nivou mora se provesti najmanje 30 operacija. Godinu prije pandemije koronavirusa Bosna i Hercegovina je bila blizu ovog broja kada je urađeno 25 operacija. Ali zbog brojnih ograničenja broj transplantacija od 2021. godine ne prelazi deset.

Sada, kada su skoro sva ograničenja ukinuta, broj operacija se ne mijenja. Prema informacijama iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, tokom 2023. godine urađene su samo tri transplantacije organa.

Prostor za povećanje broja transplantacija i olakšavanje koordinacije i transporta organa postoji, ali Udruženje bez pomoći vlasti ne može uraditi ništa, bez vlasti koja uporno zaboravlja na ovaj problem fokusirajući se na bespotrebne rasprave i polemike.

A sada i jedina organizacija koja je pružala pomoć dijaliziranim i transplantiranim bolesnicima prestaje sa svojim radom.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.