spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zelenski poslao prkosnu božićnu poruku

- Oglasi -

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnike da istraju u suočavanju sa ruskim napadima dok zemlja slavi Božić. U govoru u subotu, poručio je: “Sloboda ima visoku cijenu. Ali ropstvo ima još veću”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Napadi ruskih raketa i dronova ostavili su milijune Ukrajinaca bez struje, grijanja i tekuće vode. Ranije u subotu, u ruskim zračnim udarima poginulo je deset ljudi u gradu Hersonu na jugu Ukrajine, priopćili su službenici. Regionalne vlasti priopćile su da je još 68 osoba povrijeđeno i pozvale lokalne stanovnike da hitno daju krv.

Herson, jedini regionalni glavni grad koji je Rusija zauzela otkako je pokrenula svoju invaziju u punom obimu 24. veljače, Ukrajina je oslobodila prošlog mjeseca. Od tada je često bio na meti ruskih snaga pozicioniranih na lijevoj (istočnoj) obali reke Dnjepar. Moskva je više puta negirala da je u svojim napadima ciljala civile. Međutim, predsjednik Vladimir Putin je nedavno priznao da ruske trupe pogađaju kritične energetske objekte Ukrajine.

Većina Ukrajinaca su pravoslavni kršćani i Badnje veče – glavni dan praznične sezone u zemlji – obilježavaju 6. siječnja. Međutim, sve veći broj vjernika slavi 24. prosinca, u skladu sa većinom kršćana širom svijeta.

U video obraćanju naciji kasno u subotu, Zelenski je rekao: “Izdržali smo na početku rata. Trpjeli smo napade, prijetnje, nuklearne ucjene, teror, raketne udare. Hajde da izdržimo ovu zimu jer znamo protiv čega se borimo. Proslavit ćemo naše praznike! Kao i uvijek. Bit ćemo sretni. Kao i uvijek. Razlika je u jednom: nećemo čekati čudo. Uostalom, sami ga stvaramo”, prenosi BBC.

Rat u Ukrajini ušao je u jedanaesti mjesec. U subotu su nastavljene žestoke borbe u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasa gdje su ruske trupe napale strateški grad Bahmut.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.