spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zenički rudari odlučili blokirati magistralnu cestu M-17, prijete i blokadom grada

- Oglasi -

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica samoinicijativno su odlučili blokirati magistralnu cestu M-17, nakon što su proveli noć na otvorenom ispred Gradske uprave Grada Zenica.

- Oglasi -

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, koji pružaju podršku zeničkim rudarima u traženju njihovih prava, odlučili su se uputiti u Dom rudara, dok su rudari odlučili samoinicijativno uputili ka M-17 kako bi blokirali cestu.

Na prosvjedima je trenutno oko 250 rudara, koji iskazuju sve više nervoze te zahtjevaju da izjasne iz Gradske uprave Grada Zenica, ali i prijete blokadom Grada Zenica. Podsjetimo, rudari već nekoliko dana prosvjeduju zbog neisplaćenih plaća za veljaču i naknada, a usljed blokade računa RMU Zenica. Gradsko vijeće Zenice jučer je jednoglasno dalo podršku rudarima te zaključkom zahtijevalo od gradonačelnika Kasumovića da u što skorije vrijeme deblokira račun tog poduzeća te da se u narednih 30 dana, sa Upravom EPBiH i ZD RMU Zenica, dogovore o tekstu sporazuma za otplatu duga na rate za preostali dug za zatezne kamate. Upravni odbor Sindikata radnika rudnika FBiH ovaj put traži da se u kreiranje rješenja, a na osnovu kojega će se prevazići aktuelna situacija u RMU Zenica, u skladu sa jučerašnjim zaključcima Gradskog vijeća Zenica uključe i premijer FBiH Fadil Novalić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, direktor EPBiH Admir Andelija, Gradska uprava Grada Zenica, gradonačelnik Fuad Kasumović i direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

- Oglasi -
IzvorBHRT

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.