spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
28.6 ° C
28.6 °
28.6 °
41 %
1.4kmh
52 %
Pon
28 °
Uto
29 °
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
32 °

Životna priča migranta Adila: “Od Pakistana preko Sarajeva do Rima”

- Oglasi -
- Oglasi -

Migrantska kriza u Europi sada rijetko puni naslovne medija, ali je daleko od kraja. Više tisuća migranata svake godine rizikuje svoje živote kako bi se domogli europskog kontinenta.

Bosna i Hercegovina se našla u središtu migrantske krize 2016. godine, a jedan od tisuća migranata koji je stigao u BiH  bio je i Adil Sikandar Randhawa, Pakistanac koji je 2018. godine privremeni smještaj našao u kampu Ušivak u Hadžićima. Adil se ubrzo počeo isticati svojim stalnim volonterskim angažmanom i mnogi lokalni mediji su uskoro stupili u kontakt s njim.

- Oglasi -

Međutim, Adil je prošle godine u rujnu napustio BiH i otišao za Italiju.

- Oglasi -

– Uživao sam u svom boravku u Bosni i Hercegovini. Upoznao sam neke divne ljude. U Italiju sam stigao prošle godine u rujnu jer sam ostvario pravo rada u Italiji. Počeo sam raditi, ali ne radim puno radno vrijeme jer se želim posvetiti učenju italijanskog jezika. To je osnovno kako bi postao dio ovog društva – kaže Adil u razgovoru za Fenu.

Optimistično govoreći o svojoj budućnosti, Adil je kazao da je sad konačno “prestao biti migrant i postao imigrant”.

– Još uvijek sam daleko od sretnog kraja jer sam u procesu dobivanja azila, ali nadam se da će se situacija uskoro riješiti – dodaje-

Fena je s Adilom razgovarala koncem 2019. godine uoči Božića, budući da je on kršćanin i da slavi taj praznik. Tada je rekao da mu se sviđa ova zemlja i da je podnio zahtjev za azil da bi ostao ovdje.

– Imao sam želju da ostanem u BiH. Zbog toga sam i aplicirao za azil. Ja sam imao posao tu, radio sam kao prevoditelj. Međutim, stvari nisu išle po planu i moj zahtjev za azil nije odobren. Uložio sam žalbu, ali vlasti u BiH nisu je uvažile. Nisam imao drugu opciju nego da napustim zemlju – priča Adil.

Za Italiju kaže da su tamošnji mještani gostoljubivi prema migrantima.

– Sustav im je opušten. Italiji je potrebno puno fizičkih radnika u raznim sektorima. Migranti koji dođu ovdje zadovoljni su životom. Međutim, problem je spora birokracija koja onemogućava brzo dobivanje dozvola za rad i boravak. To je glavni razlog zašto mnogi migranti okušaju sreću u drugim europskim zemljama – pojašnjava ovaj mladi Pakistanac.

Ističe da mu je iskustvo u BiH bilo vrlo važno.

-U BiH vam neće pomoći zato što dolazite iz muslimanske zemlje, nego zato što su i sami prošli kroz rat relativno nedavno i zato što su Bosanci i Hercegovci i sami bili izbjeglice i oni znaju kakav je to osjećaj – kaže on.

Naglašava kako se u BiH osjećao prihvaćeno i od muslimana i od kršćana.

– U Italiji je to malo drugačije. U Italiji me ne prihvaćaju svi jednako zato što sam kršćanin, netko više netko manje, ali nije isto svugdje. Ovdje često idem u crkvu, ali crkva je tu samo da poboljša moj duhovni život, ali ne i materijalni – zaključuje Adil u razgovoru za Fenu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.