spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
33.3 ° C
33.3 °
33.3 °
39 %
2.4kmh
1 %
Uto
34 °
Sri
35 °
Čet
31 °
Pet
33 °
Sub
28 °
spot_imgspot_img

Federalno ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje nagrade

- Oglasi -
- Oglasi -

Natječaj za dodjelu federalnih nagrada za znanost za ovu godinu koji je raspisalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti otvoren je do 26. svibnja 2022. godine, priopćeno je iz ovog ministarstva.

U skladu s tim, iz Ministarstva pozivaju na suradnju i partnerstvo sve potencijalne predlagače kandidata za nagrade, odnosno sve naučne i istraživačke ustanove – akademije nauka  i umjetnosti (izuzev onih u statusu udruga građana), potom sveučilišta i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, znanstvene ustanove, znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne institute, kao i tehnološke parkove i druge pravne osobe registrirane za obavljanje znanstvene -istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

- Oglasi -

Iz Ministarstva, koje je uime Vlade Federacije BiH raspisalo natječaj u skladu sa Uredbom o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada, naglašavaju da se prijedlozi podnose isključivo putem županijskih ministarstava nadležnih za znanost, na propisanom obrascu, koji se može preuzeti na službenoj Internet stranici Ministarstva (www.fmon.gov.ba). Također, na Internet stranici se nalazi pregled obavezne dokumentacije koja se prilaže uz prijedlog za dodjelu federalnih nagrada za znanost.

- Oglasi -

Federalne nagrade za znanost dodjeljuju se u četiri kategorije, a riječ je o Nagradi za životno djelo i godišnjim nagradama za znanost, mlade istraživače, te popularizaciju i promociju . Nagrade se dodjeljuju za znanstvene oblasti prirodne i tehničke , biomedicinske i biotehničke , te društvene i humanističke. Sastoje se od novčanog iznosa i povelje, a bit će dodijeljene državljanima BiH s prebivalištem u Federaciji BiH za iznimno značajna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli znanstvenici i istraživači – kandidati za nagradu.

Iz Ministarstva navode da je dodjela nagrada, odnosno za izuzetno važna dostignuća koja doprinose proširenju spoznaja i ukupnom prosperitetu društva, uobičajena praksa u svim civiliziranim državama svijeta.

Nagrade će biti dodijeljene za Dan znanosti u Federaciji BiH, koji se obilježava 12. prosinca.

Inače, prvi put su dodijeljene prošle godine, a četiri laureata ovog najvišeg priznanje za izuzetno značajna znanstvena dostignuća u Federaciji BiH bila su profesor emeritus dr. Faruk Čaklovica (Nagrade za životno djelo), izvanredni prof.dr.sc. Jurica Arapović  (Godišnja nagrada za znanost), Josipa Krezić (Godišnja nagrade za mlade istraživače) i prof.dr.sc. Elvis Ahmetović (Godišnja nagrade za popularizaciju i promociju znanosti). Iz Ministarstva podsjećaju da su ovom prilikom dodijelili i posebno priznanje mr.sc. Andreju Gajiću za zapaženi istraživački rad u oblasti prirodnih znanosti, popularizaciju znanosti i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE