spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Održan 4. Znanstveni dan na AŠTF-u

- Oglasi -
- Oglasi -

Dana 11. studenoga 2022. godine na Agronomskom i prehrambeno- tehnološkom fakultetu održan je četvrti Znanstveni dan u malo drugačijem ruhu nego do sada.

Ove godine Znanstveni dan na Agronomskom i prehrambeno- tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru podignut je na jednu višu razinu, te u suradnji s Češkim Sveučilištem prirodnih znanosti iz Praga i Agromediteranskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru organizirano je predavanje pod nazivom  „Organska poljoprivreda na Zapadnom Balkanu“. Na početku konferencije nazočnima se u pozdravnom govoru obratila prorektorica Sveučilišta u Mostaru prof. Sanja Bijakšić, te predstavnica Sveučilišta Džemal Bijedić gđa Mirsada Behram. Posebno nas je oduševila ambasadorica Češke ambasade u Bosni i Hercegovini gđa. Ivana Hlavsova koja je istaknula dugu tradiciju suradnje Češke i Bosne i Hercegovine započetu prije gotovo 150 godina kada smo dijelili zajedničku povijest. Ambasadorica je istaknula da posljednjih godina Češki program razvojne suradnje postao je perjanica češke vanjske politike u Bosni i Hercegovini što nas čini posebno ponosnim posebice suradnja u visokom obrazovanju. Predavanje su upotpunili renomirani znanstvenici, vodeći u svojim profesijama, te time predstavili i sudionicima na drugačiji način dočarali svoj doprinos u temama organske poljoprivrede na Zapadnom Balkanu. Predavanja su bila interaktivnog karaktera gdje su prvenstveno studenti, a potom i ostali učesnici konferencije, mogli komentirati, pitati i predložiti svoja mišljenja iz područja organske poljoprivrede. Pored oralnih izlaganja tijekom konferencije, nastavak programa je pratila poster sekcija u kojoj su bili uključeni studenti Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta i ostali organizatori, koji su prezentirali svoje radove, istraživanjima i projektima na temu skupa, što je na kraju završilo odabirom najboljih i nagrađivanjem autora.

- Oglasi -

Kako sve ne bi bili noviteti, zadržan je dio u kojem studenti imaju priliku prezentirati proizvode i projekte koje su uz pomoć profesora i asistenata Agronomskog i prehrambeno- tehnološkog fakulteta uspjeli proizvesti i provesti. Najveći naglasak je bio na učenicima srednjih i osnovnih škola kojima su približene biotehničke znanosti i djelatnost fakulteta.

- Oglasi -

„Ovim putem predstavili smo projekt VIRAL koji je važan za suvremenu poljoprivredu koja se u velikoj mjeri temelji na novim tehnološkim rješenjima usko povezanim sa sve većom upotrebom informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) i različitim softverskim rješenjima, ne samo za praćenje, već i za upravljanje proizvodnim procesima“ navodi Begzada Fejzić, studentica koja je predstavljala projekt VIRAL na Znanstvenom danu.

Sam projekt VIRAL povezuje različite visokoškolske ustanove i time daje mogućnost u konstantnom napredovanju i stjecanju novih poznanstava.

Posjetiteljima 4. Znanstvenog dana bio je omogućen posjet laboratorija u kojima su bili oduševljeni njihovim sadržajem. U laboratoriju za zaštitu bilja predstavljene su tehnike prepariranja kukaca i entomološke zbirke što je većini učenika bilo posebno zanimljivo, također kao i laboratoriji za kemiju i kontrolu plodnosti tla. Osim toga učenicima je predstavljen rad Studentskog zbora APTF, časopis Trut(h) i knjižnica APTF-a.

Studenti su prezentirali svježa prešana ulja, uz mogućnost degustacije, te ostale proizvode koje su uz pomoć profesora i asistenata proizvodili. Posjetitelji su mogli vidjeti prezentiranje sapuna, krema i balzama za usne, također su mogli degustirati sireve i proizvode od raznog voća, likere i vina.

„Ponekad je teško odlučiti se i priključiti nekom projektu, ali jednom kada odlučite izaći iz svoje zone komforta shvatite da možete dobiti samo pozitivan ishod. Prenositi znanje, upoznavati nove ljude i na kraju dana možda i ostvariti neku novu suradnju je upravo ono što možete postići na ovakvim događanjima“ navodi Ivan Mucić, predsjednik Studentskog zbora Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta.

Svi posjetitelji su dobili po neku sitnicu kako bi im u sjećanju ostao ovaj dan, a osmjeh na njihovim licima dao je potvrdu da su organizatori i ove godine odradili odličan posao.

Ako ste ove godine propustili Znanstveni dan na Agronomskom i prehrambeno- tehnološkom fakultetu nemojte istu pogrešku napraviti i iduće nego se pridružite i budite bogatiji za još jedno iskustvo.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.