spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
21 ° C
21 °
21 °
79 %
1.3kmh
59 %
Sub
29 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
35 °
Sri
33 °
spot_img

Održana izborna skupština HAZU BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Na redovitoj izbornoj skupštini Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, održanoj u petak, 6. svibnja, izabrano je novo vodstvo te krovne akademske institucije Hrvata u BiH.

Budući da je svim tijelima Akademije istekao mandat, nakon provedenih izbora, odlučeno je da Akademijom u idućem četverogodišnjem mandatu (2022. – 2026.) i dalje upravlja akademik Mladen Bevanda, aktualni predsjednik HAZU-a u BiH, piše Večernji list BiH.

- Oglasi -

Počasni članovi

- Oglasi -

Za predsjednika Skupštine HAZU-a u BiH izabran je dosadašnji glavni tajnik – akademik Josip Muselimović, dva dopredsjednika su akademik Zdenko Ostojić i akademik Ante Mišković, dok je glavni tajnik akademik Frano Ljubić. Na skupštini je izvršen izbor počasnih akademika i novih dopisnih članova Akademije. Skupština je jednoglasno odlučila da se počasnim predsjednicima HAZU-a u BiH proglase prof. dr. Davorin Rudolf, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, i glasoviti dramski pisac Miro Gavran, aktualni predsjednik Matice hrvatske.

U ovom trenutku HAZU ima pet počasnih akademika, a to su akademik Marijan Šunjić, profesor emeritus, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu i hrvatski diplomat, akademik fra Perica Vidić, likovni umjetnik i bivši dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, akademik dr. Filip Čulo. Za dopisne članove Akademije izabrani su prof. dr. Milenko Bevanda, bivši dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, književnik Josip Mlakić i pjesnik Pero Pavlović.

Članova Akademije nema mnogo, tu je 15 redovitih, ali ne nedostaje entuzijazma, svijesti o potrebi i važnosti traganja za istinom, pravdom, za dostojanstvom čovjeka i svoga naroda. Samo u posljednje dvije godine preminulo je petero redovitih članova HAZU-a u BiH, što je ogroman gubitak i za puno veće akademije mnogobrojnijih naroda.

– Rad skupštine protekao je u odličnom ozračju. Time su popunjena sva mjesta među redovitim akademicima, a njih je petnaest, te sva mjesta u redu dopisnih članova HAZU-a u BiH, a njih je dvadeset – kazao nam je predsjednik Skupštine HAZU-a akademik Josip Muselimović.

Izabrani su i voditelji pet Akademijinih razreda, a to su akademici: Šimun Musa, Vlado Majstorović i Ljubo Šimić te dopisni članovi dr. Mira Beus i dr. Marko Ivanković.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE