spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
58 %
2.5kmh
100 %
Sri
19 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
21 °
Ned
14 °

OŠ ,,Vitez” u Vitezu obilježila Dan ružičastih majica i tako rekla stop vršnjačkom nasilju

- Oglasi -
- Oglasi -

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači.

Obilježavanje ovog dana u Osnovnoj školi ,,Vitez” u Vitezu je postalo tradicija.
Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak prosvjeda zbog incidenta koji se dogodio 2007. godine u školi u Kanadi.

- Oglasi -

Jedan dječak je u znak potpore bolesnoj majci došao u školu u ružičastoj majici te zbog toga bio izložen ismijavanju, izrugivanju i fizičkom zlostavljanju od strane vršnjaka u školi.

- Oglasi -

Sutradan su svi dječaci i djevojčice iz škole obukli ružičaste majice u znak solidarnosti sa zlostavljanim dječakom.

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate prevencije nasilja u školama.

Za vrijeme obilježavanja dana ružičastih majica provode se mnoge aktivnosti u kojima sudjeluju sve odgojno obrazovne ustanove i svi oni koji žele simbolizirati borbu protiv nasilja nad vršnjacima.

Kroz obilježavanje ovog dana cilj Osnovne škole je potaknuti tolerantno ponašanje, učenicima razvijati svijest i emocije koje će im pomoći prihvatiti razlike i prilagoditi im se. Žele naučiti učenike da razumiju i cijene i one koji su različiti. Zadatak je poticati učenike na razmišljanje o složenosti odnosa unutar škole i odjela te istaknuti smisao i važnost razgovora, prevencije i nenasilnog rješavanja problema s ciljem spriječavanja fizičkog ili drugog oblika nasilja.

Članovi Vijeća učenika škole su napravili prezentaciju koja je prikazana svim odjelima.

Učenici, nastavnici i ostali zaposlenici škole su danas nosili ružičasto i na svoj način rekli “NE” NASILJU U NAŠOJ ŠKOLI.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE