spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3 ° C
3 °
3 °
79 %
2.8kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
8 °
Pet
8 °
Sub
7 °

Provedena edukacija i istraživanje u osnovnim školama ŽSB na temu empatije

- Oglasi -

U okviru projekta „Inkluzija je pravo i obveza II“ kojeg implementira Udruga “Osmijeh” iz Novog Travnika uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta te financijsku podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, realizirana je edukacija učenika i provedeno istraživanje u inkluzivnim odjelima u kojima se nalaze učenici s poteškoćama u razvoju. Aktivnosti edukacije i istraživanja su realizirane u tri osnove škole: 1. OŠ “Safet beg Bašagić” Novi Travnik, 2. OŠ “Nova Bila” i 3. Prva osnovna škola Bugojno.

Cilj edukacije je bio:

  • Ispitati stavove učenika tipičnog razvoja o empatiji i prihvaćanju djece s poteškoćama u razvoju putem upitnika.
  • Upoznati sudionike treninga a pojmom empatija kroz prezentaciju Bontončića: „Kako biti dobar prijatelj djeci s poteškoćama u razvoju“.
  • Razvoj pozitivnog načina mišljenja po pitanju individualnosti svakog učenika i različitosti svih (naglasak na razumijevanju potreba učenika s poteškoćama u razvoju).
  • Razbijanje negativnih predrasuda i stavova kod učenika tipičnog razvoja kada su u pitanju djeca s poteškoćama u razvoju.

Tokom edukacije je realizirana inicijalna i finalna procjena ispitivanja stavova kod 59 učenika tipičnog razvoja. Ovi rezultati su objedinjeni sa prošlogodišnjim istraživanjem koje je provedeno u još pet osnovnih škola: OŠ “Novi Travnik”, OŠ ”Musa Ćazim Ćatić”, OŠ “fra Marijan Šunjić”, OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” i Druga osnovna škola Bugojno. Istraživanje je provedeno u inkluzivnim odjelima u kojima se nalaze učenici s poteškoćama u razvoju. Od ukupnog broja učenika (232) uključenih u anketiranje i radionicu, njih 84 ili 36,21% je promijenilo svoj stav i naglasili da bi željeli svoje slobodno vrijeme provesti i sa učenicima s poteškoćama u razvoju. Dakle, kako bi vidjeli stvarnu promjenu u razredu, potrebno je kontinuirano raditi na edukaciji učenika. Na ovaj način osiguravamo da školska zajednica razvija stavove koji potiče prihvaćanje i razumijevanje učenika različite populacije u školi, što jamči bolju i inkluzivniju budućnosti za sve. Za potrebe jačanja empatije i razumijevanja potreba učenika s poteškoćama u razvoju od strane njihovih vršnjaka, kreiran model treninga za učenike nižih razreda inkluzivniih odjeljenja osnovne škole. Rezultati inicijalne i finalne procjene ispitivanja stavova učenika osnovnih škola u ŽSB su prikazani i na grafikonu br.3. Edukaciju i istraživanje na području su vodili stručni suradnici Udruge “Osmijeh”, Saudin Beganović, prof. pedagogije i doc. dr. Tatjana Marić“, priopćeno je iz ove Udruge.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.