spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sveučilište u Mostaru: Nije istina da se diplome iz BiH ne priznaju u RH i Sloveniji

- Oglasi -

Sa Sveučilišta u Mostaru reagirali su povodom natpisa da se u Hrvatskoj i Sloveniji ne priznaju diplome iz Bosne i Hercegovine.

”Sveučilište je europsko akreditirano sveučilište, član je European University Association (EUA) koja okuplja više od 800 europskih sveučilišta i International Association of Universities (IAU) koja okuplja više od 600 sveučilišta i mreža”, naveli su iz ove ustanove. Pozvali su ravnatelja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine prof. dr. Enesa Hašića da pojasni svoju izjavu za N1 televiziju koju je dao u kontekstu postotka studenata iz Republike Hrvatske koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru, a koji je rekao ”Moramo se upitati zašto je to tako, je li to baš zbog kvaliteta. Neka svatko zaključi zbog čega je nekoliko hiljada građana Republike Hrvatske, zaposlenih građana došlo kod nas i upisalo fakultete”.  ”Ovakvom izjavom ravnatelj Hašić stavlja u neravnopravan položaj sve studente u Bosni i Hercegovini aludirajući na kvalitetu rada Sveučilišta u Mostaru te ovakve izjave negativno utječu na procese internacionalizacije i privlačenja stranih studenata na sva sveučilišta i univerzitete u Bosni i Hercegovini. Dok sva europska sveučilišta u internacionalizaciji vide prednost i mogućnost razvoja, u Bosni i Hercegovini se to postavlja kao problem”, navode sa mostarskog Sveučilišta. Podsjetimo, povodom Međunarodnog dana obrazovanja, koji se odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 24. siječnja svake godine, u Mostaru je održan okrugli stol na temu “Investirati u ljude znači staviti obrazovanje na prvo mjesto!”.

Voditelj Ureda za organizaciju i osiguranje kvalitete Sveučilišta Hercegovina Marko-Antonio Brkić naglasio je kako su na okruglom stolu otvorene teme koje su od životne važnosti za društvo u BiH, a posebno se osvrnuo na to da su u posljednja dva ili tri mjeseca Republika Hrvatska i Republika Slovenija obustavile redovitu proceduru priznavanja diploma koje se stječu na visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE