spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sveučilište u Mostaru potvrdilo europske standarde kvalitete visokog obrazovanja

- Oglasi -

Sjednica Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine održana je na Univerzitetu u Banjaluci, a osim rektora javnih sveučilišta nazočili su joj predstavnici svih razina vlasti iz područja obrazovanja, budući da se razmatrala problematika priznavanja diploma stečenih u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj.

- Oglasi -

Zaključeno je kako je nužno da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH (HEA) poradi na standardima kvalitete visokog obrazovanja čime bi ubrzala put u Europsku asocijaciju za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), priopćili su iz Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Rektori su pozvali nadležne vlasti da usvoje kvalifikacijski okvir kao važan dokument u cijelom procesu te su se složili da visokoškolske institucije moraju inzistirati na kvaliteti u skladu s europskim standardima i normama kako bi bili konkurentni u europskom prostoru visokog obrazovanja.

- Oglasi -

Osim toga, pozvali su na dijalog nadležne vlasti Hrvatske i Slovenije iz područja obrazovanja da zajednički pronađu rješenje za trenutne probleme s priznavanjem diploma.

“Na konstataciju ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašida Hadžovića da kao resorni ministar uopće nije bio obaviješten o načinu na koji je Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske (AZVO) izvršila akreditaciju Sveučilišta u Mostaru, važno je ukazati da je Sveučilište u Mostaru uspješno prošlo institucionalnu akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH koja se odvija kroz nadležnu obrazovnu vlast”, stoji u priopćenju.

Kako ističu, Sveučilište u Mostaru uložilo je dodatne napore u vanjsko akreditiranje kako bi ojačalo svoju ulogu u europskom prostoru visokog obrazovanja te je iz tog razloga izvršilo europsku akreditaciju, odnosno akreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske u čijem je procesu sudjelovalo 17 europskih stručnjaka iz područja obrazovanja uz predstavnike AZVO-a.

“Podsjećamo kako je SUM zatražio ponovnu akreditaciju, odnosno reakreditaciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske koja se očekuje početkom sljedeće godine. Također, Sveučilište u Mostaru je akreditirala i Austrijska agencija za osiguravanje kvalitete i akreditaciju (AQA) budući da kao član konzorcija izvodi združeni doktorski studij na Sveučilištu primijenjenih znanosti Burgenland u Eisenstadtu čime je Sveučilište u Mostaru vidljivo u bazi EQAR-a, Europskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja koji uključuje nacionalne agencije za osiguranje kvalitete koje su članice ENQA-e”, navode iz SUM-a.

Naglašavaju kako Sveučilište u Mostaru djeluje u okviru zakonskih regulativa Bosne i Hercegovini prema kojima nije dužno obavijestiti nadležne županijske vlasti o provođenju vanjskog vrednovanja, odnosno akreditacije agencija izvan Bosne i Hercegovine.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.