spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Svjetski dan djece obilježila Osnovna škola ,,Bila”

- Oglasi -

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu.

Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti.

Bosna i Hercegovina potpisnica je Konvencije o pravima djeteta, čime se obvezala ojačati mehanizme za koordinaciju i praćenje dječjih prava u cijeloj Bosni i Hercegovini. Potpisivanjem Konvencije svijet je dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.  

Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale. 

Obojili smo svijet plavom bojom čime podržavamo svu djecu svijeta u zagovaranju i promicanju njihovih prava, poručili su iz Osnovne škole ,,Bila” i tako obilježili Svjetski dan djece.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.