spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
18.1 ° C
18.1 °
18.1 °
84 %
1.9kmh
7 %
Sub
29 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
35 °
Sri
31 °
spot_img

Učenici Srednje škole Vitez na edukativnom izletu, posjetili mjesta značajna za BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Učenici Srednje škole Vitez su jučer prekrasan dan iskoristiti za edukativni izlet tijekom kojeg su vidjeli i naučili puno o geomorfološkim, povijesnim i prirodoslovnim vrijednostima Bosne i Hercegovine.

Izlet su organizirale profesorice Gabrijela Vuk i Renata Toljušić, a išli su učenici II.1, II.2, III.1 i III.2. Posjetili su špilju Vjetrenica, stari grad Vidoški- Stolac, Hutovo blato i Mostar.

- Oglasi -

Iz Srednje škole Vitez su predočili ukratko ono što su uspjeli vidjeti i naučiti.
Špilja Vjetrenica je jedan od najvećih špiljskih sustava u BiH i zaštićeni spomenik prirode. Od 2004. godine nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO- vih spomenika prirode. Ima izuzetno veliku bioraznolikost, jednu od najvećih u svijetu, u njoj obitava preko 150 podzemnih životinjskih vrsta, od toga 70 troglobionata i veliki broj stenoendema. Najpoznatiji stanovnik je endemična vrsta – čovječja ribica. Vjetrenica je bogata špiljskim nakitom, jezerima i vodenim tokovima. Određeni arheološki nalazi ukazuju na korištenje, od strane čovjeka, u kontinuitetu od barem 8000 godina.
Stari grad Stolac- Vidoški grad bio je obrambena građevina iz 15. st., jedna od najvećih u BiH. Nalazi se na uzvisini iznad Stoca, na lijevoj strani Bregave. Prema istraživanjima bio je u posjedu Stjepana Vukčića Kosače. Nacionalnim spomenikom kulture BiH proglašen je 2003. godine.
Park prirode Hutovo blato osnovan je 1995. godine. Nalazi se u istočnoj Hercegovini, s lijeve strane Neretve. Zauzima 7411 ha. Međunarodni savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. godine ovaj park prirode u listu međunarodno važnih staništa ptica. 2001. godine upisan je na listu močvarnih staništa od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registriran pri UNESCO-u.
Stari most u Mostaru uvršten je u UNESCO- ovu svjetsku baštinu. Kada je izgrađen bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. 1566.g. dao ga je izgraditi Sulejman Veličanstveni.
Prema riječima učenika i profesorica, svi su bili iznimno zadovoljni izletom, dosta toga su vidjeli i naučili, stekli nova iskustva, a sve uz ugodno druženje i zabavu. Učenici nestrpljivo očekuju nove, ovako sadržajne izlete s ciljem boljeg upoznavanja prekrasnih predjela naše zemlje.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE