spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slaba kiša
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
92 %
1.8kmh
50 %
Sub
15 °
Ned
21 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Uz podršku Caritasa BiH izvršena edukacija nastavnika u ŽSB

- Oglasi -
- Oglasi -

U okviru projekta „Ne pored drugih, već zajedno!“ kojeg implementira Udruženje/Udruga „Osmijeh“ iz Novog Travnika u partnerstvu sa Udruženjem paraplegičara i oboljelih od dječje paralize općina Travnik i Novi Travnik te podršku Ministarstva obrazovanja ŽSB, realizirana je edukacija nastavnika osnovnih i srednjih škola općine Bugojno i Novi Travnik.

                Provođenje navedenog Projekta predstavlja dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za organizacije civilnog društva u okviru projekta EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

- Oglasi -

                Projekt EMPOWER provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udrugom ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih RS, uz financijsku podršku Europske unije.

- Oglasi -

Tema seminara je bila: „Inkluzivno obrazovanje i individualno prilagođavanje nastavnih sadržaja za učenike s poteškoćama u razvoju”.

Cilj edukacije je bio razvoj dodatnih stručnih kompetencija i praktičnih vještina kod nastavnika za ranu identifikaciju djece s poteškoćama u razvoju i direktan rad sa istima uz individualno prilagođavanje nastavnih sadržaja i izradu IEP-a. Na treninzima prisustvovalo 64 nastavnika iz pet osnovnih i srednjih škola općine Bugojno i Novi Travnik.

                Treninge su vodili pedagozi Saudin Beganović i Tatjana Marić, stručni suradnici Udruženja/Udruge “Osmijeh” Novi Travnik. Sudionici u evaluacijama istaknuli visok stupanj zadovoljstva realiziranim treninzima i naglasili potrebu za edukacijom svih nastavnika u ovoj oblasti.

                Zahvaljujemo se menadžmentu Mješovite srednje škole Novi Travnik, direktoru Sanelu Silajdžiji i menadžmentu Druge osnovne škole Bugojno, Muradiu Hajderu za odličnu tehničku podršku u realizaciji ovih seminara.

                Sudionicima seminara je izdati certifikat koji je verificiran od strane Ministarstva obrazovanja na osnovu Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i stjecanju statusa učitelja, nastavnika, profesora i stručnog suradnika u osnovnim i srednjim školama br. 03-34/2021.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE