spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
74 %
2.2kmh
36 %
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °
Sub
21 °

Znanstvenici su otkrili vezu između izlaganja svjetlu tijekom sna i gojaznosti

- Oglasi -
- Oglasi -

Isključite telefon, TV i svjetla prije nego što odete u krevet ako želite da ostanete vitki. Znanstvenici su otkrili vezu između izlaganja svjetlu tijekom sna i gojaznosti.

Istraživanje Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu pratilo je 552 osobe starosti od 63 do 84 godine, a rezultati studije su objavljeni u časopisu Sleep. Iako je studija uključivala samo starije ljude, prethodna istraživanja su pokazala slične efekte kod mlađih generacija. ,,Bilo da se radi o nečijem pametnom telefonu, upaljenom televizoru preko noći ili svjetlosnom zagađenju u velikom gradu, živimo među velikom količinom vještačkih izvora svjetlosti koji su dostupni 24 sata na dan”, kaže neurolog Mindži Kim, autor studije.

- Oglasi -

Svi volonteri su zamoljeni da prate svoju izloženost svjetlosti, uključujući i noću, tjedan dana. Manje od polovine je imalo petosatni period mraka, na šok znanstvenika.

- Oglasi -

Dr. Kim i kolege su zatim provjerili jesu li sudionici gojazni, boluju li od dijabetesa ili imaju visok krvni pritisak da bi otkrili bilo kakvu vezu. Rezultati su pokazali kako je 40,7 posto ljudi izloženih svjetlu u periodu od pet sati bilo gojazno, u poređenju sa 26,7 posto u grupi bez izlaganja svjetlosti.

Oko 17,8 posto u grupi izloženoj svjetlosti imalo je dijabetes, dvostruko više nego u drugoj (9,8). Slična razlika je pronađena između grupa kada je u pitanju stopa hipertenzije.nUtvrđeno je kako su razlike značajne kada se uzmu u obzir drugi potencijalni faktori rizika. Stručnjaci smatraju da spavanje sa upaljenim svjetlom može zbuniti tjelesni sat. To bi moglo da poremeti nivoe hormona, što može da natjera ljude da jedu više hrane. Zato imaju nekoliko savjeta. Noću koristite prigušena crvena svjetla, koja najmanje utječu na melatonin. Izbjegavajte da gledate u svijetle ekrane dva do tri sata prije spavanja. Ako radite u noćnoj smjeni ili koristite mnogo elektronskih uređaja noću, postoje naočale i aplikacije koje mogu da filtriraju plavo svjetlo. Provjerite je li podešavanja vašeg telefona imaju režim za noćno vrijeme koje automatski prebacuje ekran na toplije boje u vrijeme zalaska sunca.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.